Home Lifestyle Afvallen met Eiwitshakes

Afvallen met Eiwitshakes

Afvallen met Eiwitshakes

Afvallen met eiwitshakes

Er zijn heel veel verschillende manieren om af te vallen. Er zijn heel veel verschillende methoden, leefwijzen en diëten die je kunnen helpen om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Eén van de betere manieren daarvoor is afvallen met shakes. Eiwitshakes zijn op dit moment ontzettend populair. Niet alleen bij mannen of vrouwen die veel willen afvallen middels een koolhydraatarm dieet, maar ook bij sporters die snel veel spiermassa willen kweken. Eiwitshakes zijn dus voor meerdere dingen goed.

Wat zijn eiwitshakes?

Eiwitshakes zijn shakes, mixjes, waarin eiwit in poedervorm is verwerkt. Eiwit in poedervorm laat zich namelijk gemakkelijk mengen en mixen en wordt tevens gemakkelijker opgenomen door het lichaam dan eiwitten in het gewone voedsel. Daarnaast is eiwit in poedervorm gemakkelijker te verteren, namelijk al binnen het half uur. Bekende eiwitshakes zijn onder andere Dieet Pro en Vitadis.

Soorten eiwitshakes

Er zijn verschillende soorten eiwitten. De meest populaire zijn de Whey eiwitten. Wei is het bijproduct dat ontstaat als er zuivel wordt gemaakt. Hierin zit veel vitamine B, melksuiker en minerealen en het bevat zeer weinig vet. Bij het bereiden van de shakes wordt namelijk al het vocht en vet eraan onttrokken, zodat er ongeveer 90% eiwitten overblijven. Doordat deze eiwitten zeer snel door het lichaam worden opgenomen dienen ze ook direct na het sporten te worden ingenomen.

Soja eiwitten zijn eiwitten van een hoogwaardig plantaardig eiwit die worden gewonnen uit de bekende sojaboon, waardoor deze ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten.  De sojaboon bevat veel eiwitten en wordt ook veel door vegetariërs als voedingsmiddel gebruikt om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen. Normaal gesproken krijgen vegetariërs te weinig eiwitten binnen omdat ze geen vlees meer eten.

Daarnaast zijn er caseïne eiwitten die uit melk worden onttrokken, net als de whey variant. Caseïne eiwitten zijn, in tegenstelling tot whey eiwitten, langzaam verteerbaar. Dat betekent dat na het innemen van de eiwitshake de eiwitten langzamerhand aan het lichaam wordt afgegeven, verspreidt over een langere tijd. Hierdoor krijg je als het ware een gedoseerde afgifte van het eiwit, waardoor deze voornamelijk geschikt is om in te nemen voordat je gaat slapen. Als je slaapt dan hebben je spieren namelijk de tijd om te herstellen. Deze eiwitten helpen daarbij.

Uiteraard zijn er ook nog de gewone ei-eiwitten die uit eieren komen. Eieren zijn een stuk duurder dan melk, waardoor dit soort eiwitten over het algemeen alleen in de duurdere eiwitshakes wordt toegepast. Deze eiwitten komen puur uit het eiwit en niet uit het eigeel. Daardoor bevatten ze weinig vet en zo goed als geen cholesterol. De ei-eiwitten worden sneller opgenomen door het lichaam dan de caseïne eiwitten, maar langzamer dan de whey eiwitten. Deze eiwitshakes worden dan ook meestal rond de middag, tijdens een rustperiode ingenomen. Tevens kunnen ze als vervangen van de caseïne of whey shakes dienen. Ei-eiwitten bevatten 8 essentiële aminozuren welke het lichaam zelf niet kan aanmaken en dus alleen middels voeding opgenomen kan worden.

Afvallen met eiwitshakes

Koolhydraatarm en vetarme diëten zijn tegenwoordig heel populair. Veel mensen proberen op die manier af te vallen. Koolhydraten en vetten zijn immers de welbekende dikmakers. Eiwitten zijn de vervangers van koolhydraten in een koolhydraatarm dieet. Doordat je op die manier veel eiwitten opneemt zal er eerder vet worden verbrand, simpelweg omdat er geen koolhydraten zijn. Het lichaam verbrandt namelijk altijd eerst de koolhydraten en dan pas het vet. Als er geen koolhydraten zijn kan je lichaam dus alleen het vet verbranden, waardoor je sneller zult afvallen.

Eiwitten hebben daarnaast een andere positieve werking voor als je wilt afvallen. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je hongergevoel voor het grootste gedeelte zal worden onderdrukt. Dit komt voornamelijk doordat je suikerspiegel niet van die grote pieken heeft door overmatige inname van glucose. Glucose is namelijk een bestandsdeel van veel koolhydraatrijke producten.

Eiwitshakes bevatten nauwelijks suikers en koolhydraten. Mocht dat wel het geval zijn, en dat staat altijd op het etiket, dan is die eiwitshakes minder of helemaal niet geschikt om af te vallen, maar alleen bedoeld om bijvoorbeeld spieren te kweken.

Zelf een eiwitshake maken

Een eiwitshake maken is echt niet moeilijk. Vermeng het eiwitpoeder met water of (soja)melk. Hoeveel eiwitpoeder je precies moet gebruiken staat altijd op de verpakking van het eiwitpoeder. Kijk voor een correcte dosering dus altijd eerst naar de verpakking. Dat kan namelijk van merk tot merk, van soort tot soort en zelfs van persoon tot persoon verschillen. Je kunt eventueel zelf ook altijd nog een beetje spelen met de dosering totdat jij de juiste verhouding voor jezelf hebt gevonden.

Een andere populaire manier om eiwitshakes in te nemen is door het te mengen met smoothies of havermout. Het innemen van het eiwit wordt hierdoor een stuk lekkerder en past het gemakkelijk binnen je dagelijkse eetpatroon. Desgewenst kun je de eitwitten ook gemakkelijk combineren met bijvoorbeeld fruit, yoghurt of andere gezonde voedingsmiddelen.

Nadelen van eiwitshakes

Eiwitshakes kennen geen echte nadelen. Het is echter mogelijk dat je bij het gebruik van whey eiwitten in het begin wat last krijgt van een opgeblazen gevoel of meer winderigheid. Tevens kan het overmatig gebruik ervan leiden tot constipatie. Houdt je daarom altijd goed aan de voorgeschreven hoeveelheid, dan is er niks aan de hand.

Doordat eiwitten vocht nodig hebben, zullen ze water onttrekken aan je lichaam. Om dehydratie te voorkomen is het dus belangrijk dat je voldoende blijft drinken. Het beste is om water te drinken, het liefst minimaal 1,5 liter water per dag.

Sommige mensen beweren wel eens dat eiwitshakes gevaarlijk zouden zijn. Dat is natuurlijk complete onzin. Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn namelijk onze belangrijkste voedingsstof. Ons hele lichaam is opgebouwd met behulp van eiwitten. Een volwassen persoon heeft zelfs gemiddeld 12 kilo aan eiwitten in het lichaam. Eiwitten hebben we dus elke dag nodig, zowel voor de stofwisseling als voor het aanvullen van de reserves die we verliezen door huidschilfers, haren, ontlasting, lichamelijke inspanning, herstellen van cellen en spieren en dergelijke. Gemiddeld hebben we 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit komt erop neer dat iemand van 80 kilo per dag dus 64 gram eiwitten nodig heeft. Bij zware lichamelijk inspanning en bij het afvallen kan het lichaam echter extra eiwitten goed gebruiken.

Gezonde Groeten,

natascha

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here