ASC keurmerk voor Panga en Tilapia Kweekvis

Naast een MSC keurmerk voor wild gevangen vis is er sinds kort ook een keurmerk voor gekweekte vis. Nederlanders eten steeds meer gekweekte vis, de meest verkochte vis in Nederland is zelfs een kweekvis, de pangasius kweekvis die in de Mekong rivier in Vietnam wordt gekweekt. Sinds kort is er een nieuw keurmerk het ‘Aquaculture Stewardship Council’ of het ASC. Dankzij dit keurmerk kun je in de supermarkt duidelijk zien welke vis op een verantwoorde manier is gekweekt. In eerste instantie wordt het keurmerk toegepast op tilapia, later zal ook de omstreden pangasius en garnalen een keurmerk krijgen.

ASC is goed voor het Milieu

Het ASC-keurmerk is tot stand gekomen op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en het Initiatief Duurzame Handel. De vis met keurmerken zal iets duurder zijn als de reguliere kweekvis en is vooralsnog alleen te koop bij supermarkten als C1000, Albert Heijn en Jumbo. Volgens het Wereld Natuurfonds is het nieuwe keurmerk een grote stap in de goede richting.  40% van de vis die we eten is gekweekte vis. Het kweken van deze vissen is schadelijk voor het milieu, het gaat gepaard met verlies van mangrove bossen en bij het kweken wordt veel antibiotica gebruikt.

Gezondheidsrisico

Slecht gekweekte vis zit boordevol antibiotica en is gekweekt onder slechte omstandigheden waardoor onder andere de natuur veel last van heeft. Vis met het ASC-keurmerk komt van kwekerijen die strenge normen hanteren. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van chemicali├źn en antibiotica aan banden gelegd en wordt ziekteverspreiding voorkomen doordat de kweekvis niet kan ontsnappen. Op sociaal gebied sluiten de kwekerijen onder andere kinderarbeid uit, garanderen ze veiligheid voor de medewerkers en gaan ze goed om met de gemeenschap waarin ze opereren.

Share: