Brit vindt iets héél bijzonders in een schuur in Essex

0
55

Het National Museum of Computing heeft in een schuur in Essex, Zuid-Engeland, iets unieks ontdekt. Daar opgeborgen vonden zij een Duitse decodeer-machine uit de Tweede Wereldoorlog. Zulke apparaten werden door de Duitsers gebruikt om berichten te coderen tussen Adolf Hitler en zijn legertop.

Het zogenoemde Lorenz-apparaat werd door vrijwilligers gevonden en ziet eruit als een normale tikmachine. Het werd op eBay te koop aangeboden voor iets meer dan 12 euro meldt de BBC. ‘Het apparaat werd op eBay omschreven als een soort typmachine, maar we herkenden het als de Lorenz teleprinter’, aldus een van de vrijwilligers. De vinder had het apparaat, inclusief originele koffer, in zijn schuur liggen. ‘Hij nam ons mee naar zijn schuurtje in de tuin en daar stond op de grond onder een laag stof de Lorenz in originele koffer.’

Alleen de originele motor is nog zoek. Het museum heeft verzamelaars van objecten uit de tweede wereld oorlog opgeroepen zich te melden als ze denken een dergelijke motor in hun bezit te hebben.

Een geweldige vondst voor het Museum

Waar de Enigma draagbaar was, kon je de Lorenz niet verplaatsen. Daarom werd de locatie van de Lorenz-machines ook niet gedocumenteerd. Waar ze zich precies bevonden bleef een mysterie.

De Lorenz-machines werden door Hitler en de legertop gebruikt voor het versturen van berichten over de oorlogsstrategieën op lange termijn.

Deze vondst is ‘groter dan de vondst van de Enigma-machine’, aldus een woordvoerder van het museum. De Lorenz-machine is veel zeldzamer dan de bekende Enigma-machine. De Enigma-machine was een codeermachine die het Duitse leger gebruikte om verschillende geheime berichten te versturen. De Lorenz-machine werd uitsluitend gebruikt voor de belangrijkste berichten.

De moeilijke code

Aan het begin van de oorlog in Groot-Brittannië werden berichten die verstuurd waren met de Lorenz onderschept. Men zette meteen alles op alles om de code te kraken. Na weken lukte het eindelijk om de code te ontcijferen. Zo duurde het bij elk bericht dat werd onderschept enkele weken om die te ontcijferen.

Op vrijdag 3 juni heeft het Britse museum een poging gedaan om een gecodeerd bericht te versturen via de Lorenz. Deze test zal ons meer inzicht geven hoe het apparaat eigenlijk werkt. Het hele decodeerproces zal worden vastgelegd voor onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here