Dit doet slaaptekort met je

0
53

Gemiddeld brengen mensen een derde van hun leven slapend door. Toch is er tot nu toe nog weinig bekend over wat het exacte nut is van slapen. Wat men wel weet is dat slapen heel belangrijk is voor je gezondheid. Zie het als een onderhoudsbeurt want je lichaam herstelt zich zowel psychisch als lichamelijk terwijl je slaapt. Mensen die te weinig slapen hebben daarom een verhoogd risico op verschillende lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Veel mensen met een chronisch slaaptekort leren ook met de vermoeidheid om te gaan. Ze wennen eraan en dat is niet goed.

Hoge bloeddruk

Bij personen die minder dan 5 uur per nacht slapen stijgt het risico op gevaarlijke hoge bloeddruk met 50%. De cijfers zien er beter uit wanneer je ten minste 7 uren per nacht slaapt. Probeer daarom de aanbevolen 8 uren te slapen iedere nacht.

Verminderde concentratievermogen

Slaaptekort heeft ook degelijk invloed op je concentratievermogen. Volgens de statistieken van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersongevallen speelt slaaptekort een rol in 10 à 15 procent van de verkeersongevallen. Je reageert minder snel wanneer je moe bent en je concentratie neemt af. Daarnaast raken vermoeide personen sneller geïrriteerd en kunnen zij informatie minder snel verwerken. Dit is heel slecht voor je rijvaardigheid.

Je zult ook snel merken dat als je weinig slaapt je hersenen veel moeite hebben met het onthouden van eenvoudige dingen. Houdt dit voor langere tijd aan dan kun je serieuze achteruitgang zien in je lange termijn geheugen.

Gewichtstoename

Doordat je lichaam niet genoeg rust krijgt heeft het ook geen tijd om alle voedsel van de dag te verbranden. Dit zal leiden tot gewichtstoename. Daarnaast is het ook moeilijker om af te vallen omdat je lichaam het hormoon ghreline aanmaakt. Ghreline wekt de eetlust op. Heb je een slaaptekort, dan produceer je juist meer hiervan en minder Leptine. Bovendien zorgt een slaaptekort altijd voor vermoeidheid, waardoor je minder zin hebt in bewegen en meer trek krijgt in energierijk voedsel.

Depressie

Slaaptekort is niet goed voor je stemming. Het leidt tot verminderde productie van serotonine in de hersenen. En te weinig serotonine wordt in verband gebracht met stress en depressie. Een ontregeling in de productie van serotonine licht ten grondslag van veel psychische klachten.

Verzwakt immuunsysteem

Slaaptekort kan ook je immuunsysteem aantasten. En een verzwakt immuunsysteem kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Je bent dan vatbaarder voor verschillende ziektes, zoals verkoudheid en griep. Wanneer je te weinig slaapt loop je zelfs 3 keer meer risico op verkouden worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here