Eindelijk Goed Nieuws voor Deborah Gravestijn

0
194

Na lang geplaagd te zijn door blessures en het overlijden van twee familieleden was er vandaag dan eindelijk goed nieuws voor Judoka Deborah Gravenstijn. Ze heeft op het olympisch toernooi een zilveren medaille gewonnen in de klasse tot 57 kilogram. In de finale verloor de 33-jarige Rotterdamse van Giulia Quintavalle.
De 25-jarige Italiaanse gaf Gravenstijn in de finale weinig kans. Ze kreeg eerst een koka tegen, waarna Quintavalle met een yuko de beslissing forceerde. De uit Livorno afkomstige judoka kwam daarna niet meer in de problemen en pakte zodoende goud op haar eerste Olympische Spelen.

Quintavalle was vorig jaar op het WK in Rio de Janeiro ook al te sterk voor Gravenstijn. Voor Gravenstijn was het haar tweede medaille op de Spelen. In 2004 pakte ze brons. De Rotterdamse kende de laatste jaren veel fysiek en persoonlijk leed. Haar moeder en zus overleden en twee zware blessures wierpen haar ver terug.

Nipte zege op Yan
In de halve eindstrijd won Gravenstijn van de Chinese Xu Yan. Er viel geen enkele score te noteren. De Chinese kreeg drie keer een rollertje voor passiviteit. Gravenstijn kreeg daar maar twee keer een straf voor en dat was genoeg voor het behalen van de eindstrijd.

Pittige tante
Gravenstijn moest het in de kwartfinales opnemen tegen Isabel Fernández, de olympisch kampioene van 2000. Fernandéz heeft niet alleen een uitgebreide erelijst, tegen Gravenstijn heeft de Spaanse ook een positieve balans. In vijf van de zes voorafgaande duels was de Spaanse de sterkste.

Dat Fernandéz toch terdegen rekening hield met Gravenstijn bleek in de reguliere tijd. Daarin wisten de judoka’s geen punten te scoren, waarbij opviel dat de Spaanse opvallend passief acteerde. In de extra tijd kwam de golden score kwam op naam van onze landgenote. Met een snelle beweging wist zij een koka te scoren.

De winnares van het brons in Athene in 2004 had in de eerste ronde een bye. In de tweede ronde rekende ze af met de Braziliaanse Ketleyn Quadros. Gravenstijn won ook die partij op koka.

bron: nos-tt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here