Epsom zouten gebruikt men al millennia in diverse culturen voor de geweldige detox eigenschappen. Ze zijn ook goed te gebruiken in de tuin en in huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
Epsom zouten vind je overal
Gelukkig zijn ze niet duur en bijna overal te halen. Vanwaar de naam? Het verhaal achter de naam hiervan is vrij simpel. Het komt van de bittere zoute voorjaar op Epsom in Surrey, Engeland. Epsom zout onderscheid zich van de andere zoutsoorten doordat het een natuurlijk voorkomend mineraal zuivere verbinding met magnesium en sulfaat is. Beide stoffen bevatten krachtige gezondheidsvoordelen en detox toepassingen.
De stoffen worden snel via de huid opgenomen in de bloedbaan. De huid is een poreus membraan dat ze absorbeert en de gifstoffen verwijdert.
Epsom zouten stimuleren omgekeerde osmose wanneer ze worden toegevoegd aan badwater. Omgekeerde osmose haalt zouten en gevaarlijke gifstoffen uit het lichaam. Hierdoor ontstaat ruimte voor sulfaat en magnesium om opgenomen te worden in het systeem.
Wat doen magnesium en sulfaat?
Magnesium is essentieel voor tenminste 325 enzymen. Het verbetert de werking van de spieren en zenuwen, bevordert de doorbloeding en de zuurstofvoorziening door het lichaam. Daarnaast kalmeert het ontstekingen.
Sulfaten, aan de andere kant, zorgen voor een gezonde huid, gewrichten en zenuwweefsel. Samen verwijderen ze de gifstoffen en bouwen ze eiwitmoleculen in de hersenen en de gewrichten.
De gunstige werking van epsom zoutbaden
Door regelmatig een epsom zoutbad te nemen zul je minder last krijgen van pijn in de spieren, schimmel aan de voeten of teennagels, jicht, verstuikingen en kneuzingen. Het is een effectieve remedie tegen aanhoudende pijnen en ziekten en ontstekingen. Zo een bad ontgift het lichaam en brengt evenwicht in het mineraal- en zwavelgehalte in het lichaam.
Ook al gaat het hier om een natuurlijk middel worden zwangere vrouwen, personen met open brandwonden, hart- en vaatziekten en uitgedroogde personen geadviseerd eerst een arts te raadplegen.