Gelukkiger zijn op je werk dankzij deze 5 tips

0
50

Iedereen ervaart wel eens stress op de werkvloer. Een beetje stress is soms juist goed omdat het je tot actie brengt dankzij de adrenaline die in je lichaam vrijkomt. Uit een recent onderzoek van Ruigrok NetPanel, waar 629 werkende Nederlanders aan hebben meegedaan, is gebleken dat Nederlanders zich vrij gelukkig voelen op de werkvloer. We zijn dus geen slaaf van het werk, we werken om te leven en niet andersom. Dit is een goed teken, maar een baan kan je veel meer bieden dan alleen een vast inkomen.

Basisbehoeften op de werkvloer

Denk aan basisbehoeften zoals aanzien, plezier, vriendschappen en zelfontplooiing. Deze behoeften zijn belangrijk voor een gelukkig leven. 20% van alle werkende Nederlanders gaven hun werkgeluk een cijfer lager dan 6, in sommige gevallen zelfs een ernstige onvoldoende. Dat zijn bijna 1,5 miljoen personen. De respondenten gaven ook aan dat ze dagelijks onder teveel werkdruk zaten. Ze voelen zich dus gestrest en mensen die constant onder druk staan zijn minder productief en minder creatief.

Wat kan je doen om gelukkiger te zijn op het werk?

  1. Zoek een baan waar je interesses liggen. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar dit is meestal de kern van je stress en frustratie. Veel mensen hebben een baan of werken voor een bedrijf dat niet bij ze past. Je prestaties lijden er meteen onder wat ook niet prettig aanvoelt. Blijf zoeken tot je een baan vindt dat bij je interesses past.
  2. Slaap voldoende. Goede nachtrust is van essentieel belang voor een ieder. Je hebt veel meer energie en kan de druk op de werkvloer veel beter aan. Personen die niet goed uitrusten krijgen last van concentratieproblemen, oververmoeidheid en futloosheid. Probeer elke nacht ongeveer 8 uren te slapen.
  3. Slim werken. Je hebt zeker gehoord van de leuze: Work smarter, not harder. Slim werken bespaart je veel tijd en het geeft je de ruimte om meer te doen in een dag. Heb je een hoop te doen? En zit de deadline vlak voor de deur? Pak het dan slim aan. Op het internet zijn er verschillende tips hierover.
  4. Werk niet te routinematig. Routines zijn goed, maar te routinematig werken vermoord je creativiteit. Heel snel beland je in een sleur. Gooi je routine eens om. Probeer wat nieuws. Leer wat nieuws door je kennis wat uit te breiden. Als je elke dag steeds hetzelfde doet zal je heel snel gedemotiveerd raken.
  5. Regelmatig ontspannen. Sporten, muziek beluisteren of het bekijken van een leuke film. Dit zijn allemaal ontspannende bezigheden waar je gelukkig van wordt. Maak regelmatig ruimte voor zulke activiteiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here