Home Goed Nieuws, Puur en Positief Gezeligheid op de werkvloer door gehandicapten

Gezeligheid op de werkvloer door gehandicapten

Gezeligheid op de werkvloer door gehandicapten

Martijn de Ridder, eigenaar van De Ridder bv in Uitgeest, heeft werkplekken voor jongeren met een lichte verstandelijke handicap. “Het zijn de meest gemotiveerde medewerkers die je je maar kunt voorstellen.”

Het idee kwam op in een gesprek over arbeidskrachten met werkbegeleider Hans Baars, zoals ze dat wel vaker hadden. “Het was gewoon iets waar we onze schouders onder wilden zetten”, zegt De Ridder. “Een uitdaging.”

De jonggehandicapten gingen aan de slag in het bedrijfsonderdeel packaging, waar 28 mensen werkten en waar eenvoudig productiewerk te doen was. Spannend was het wel. “Het was allemaal aftasten. Hoe zouden de andere werknemers erop reageren?” Elke Wajonger had in de beginperiode de hele dag een eigen jobcoach aan zijn zijde.

De Wajongers horen er inmiddels helemaal bij en worden door hun collega’s gerespecteerd. “Ze nemen gewoon overal aan deel en zijn de ideale werknemer. Zo is er een jongen die dagelijks 25 kilometer van en naar zijn werk fietst en de hele dag keihard werkend vrolijk achter zijn ‘eigen’ machine zit. Maar vraag hem niet om aan het begin van de dag de startknop aan te zetten, dat lukt hem ook na vijf jaar niet.”

Ze staan er soms versteld van wat de jongens wél kunnen. “Een ander stond laatst op eigen initiatief kapotte sealdraadjes te herstellen, een heel moeilijk karweitje. Weer een ander leert heftruck rijden”, aldus de enthousiaste directeur.

De Ridder wijst naar een boeket. Hij krijgt regelmatig een cadeautje van de jongens. “Hele families, honden en katten hebben we over de vloer gehad. Daar moet je ook grenzen aan stellen.” Het leuke van de bijzondere werknemers is hun spontaniteit, vindt De Ridder. “Dat is gewoon een openbaring. Ze zijn bevlogen, kennen geen schaamte. Bij verjaardagen staan ze op een stoel een lied te zingen. Dat werkt aanstekelijk. Iedereen wordt er vrolijk van.” Lees het complete artikel hier.

bron: sprout.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here