Home Gezondheid Gezonde Woonwijken in Engeland

Gezonde Woonwijken in Engeland

Gezonde Woonwijken in Engeland

Moderne woonwijken die een gezonde levensstijl stimuleren zijn nu binnen handbereik. In Engeland zullen er tien gezonde woonwijken worden opgezet met als doel: het stimuleren van regelmatig sporten en gezond gedrag.

Het is de bedoeling om 170.000 personen onderdak te bieden in deze woonwijken. De National Health Service (NHS) heeft onlangs de tien buurten waar deze gezonde wijken komen te staan bekendgemaakt. Deze zijn:

  • Whitehill and Bordon, Hampshire krijgt 3.350 nieuwe woningen.
  • Cranbrook, Devon krijgt 8.000 nieuwe woningen.
  • Darlington krijgt 2.500 woningen die worden verspreid over drie verbonden locaties.
  • Barking Riverside krijgt 10.800 woningen in London.
  • Whyndyke Farm in Fylde, Lancashire krijgt 1.400 woningen.
  • Halton Lea, Runcorn krijgt 800 woningen.
  • Bicester, Oxon krijgt 393 huizen in het Elmsbrook project. Deze 393 woningen maken deel uit van de geplande 13.000 nieuwe huizen die in de komende periode daar zullen worden gebouwd.
  • Northstowe, Cambridgeshire krijgt 10.000 woningen.
  • Ebbsfleet Garden City, Kent krijgt ongeveer 15.000 nieuwe woningen.
  • Barton Park, Oxford krijgt 885 huizen.

Een woonwijk volgens het gezondheidsinclusief ontwerp

“Dit initiatief is een gouden kans om radicaal te gaan heronderzoeken hoe wij moeten wonen. Het is een ambitieuze kijk op hoe we de volksgezondheid kunnen verbeteren via de woonomgeving”, aldus de woordvoerder van de NHS.

Met deze gezonde wijken wilt men de grootste volksgezondheidsproblemen van Engeland aanpakken. Volgens gezondheidsinstanties zijn de belangrijkste problemen overgewicht, obesitas en psychische problemen. Deze welvaartsziektes vormen nu ware epidemieën in Engeland.

Het is de bedoeling dat alle partijen, dus de corporaties, ondernemers en individuele burgers een rol spelen in het slagen van dit plan. Zij moeten allemaal hun bijdrage leveren aan het ontwerp, de ontwikkeling en beheer van deze wijken.

De woonwijken pakken de voornoemde welvaartsziekten op de volgende manieren aan:
de gezondheidsrisico’s minimaliseren en
de gezondheidskansen optimaliseren.

Onder het minimaliseren van gezondheidsrisico’s verstaat men goed luchtkwaliteit, externe veiligheid en geen geluidsoverlast. Het optimaliseren van gezondheidskansen doet men door de wijken zodanig in te richten dat zij gezonde voedingskeuzes en gedrag motiveren.

Fastfoodvrij zones

In de 10 gezonde woonwijken zullen er fastfoodvrije zones worden ingesteld voornamelijk rond de scholen. Dit is geen nieuw initiatief in Engeland. In het verleden had een soortgelijk initiatief gefaald omdat het juridisch niet mogelijk was on bestaande fastfoodrestaurants te dwingen hun deuren te sluiten. In de nieuwe woonwijken zullen de scholen op een zodanige plek worden neergezet waar er geen fastfoodketens staan. Het zal dan ook niet mogelijk zijn om een vergunning te krijgen voor de bouw van een fastfoodrestaurant in de fastfoodvrije zone.

Genoeg bewegen

De woonwijken krijgen voldoende goede fiets- en wandelpaden om bewoners te stimuleren minder vaak de wagen te pakken. Daarnaast zullen de werkplekken, scholen en andere openbare plaatsen zodanig worden ingericht om beweging te stimuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here