Home Goed Nieuws, Puur en Positief Goed nieuws uit Zimbabwe

Goed nieuws uit Zimbabwe

Goed nieuws uit Zimbabwe

,,Een foto uit Afrika? Niet nodig, ik laat je gewoon hier in de keuken zien hoe het werkt”, zegt Henk Holtslag in zijn huis in de Apeldoornse wijk De Heeze. Hij zet een piepklein waterpompje op tafel, draait aan het handvatje, en inderdaad: er komt water uit. Het pompje bestaat uit gebogen metaal, een plastic buisje en een stukje touw. Staat de redding van Afrika hier op een Apeldoornse keukentafel?

Als het aan Henk Holtslag ligt, zijn eenvoudige technieken als deze touwpomp van groot belang in de strijd tegen armoede. Hij is al twintig jaar adviseur watertechnologie in ontwikkelingslanden. In die tijd is hij ervan overtuigd geraakt dat het vooral belangrijk is dat mensen zelf hun spullen kunnen repareren. ,,Het probleem is niet dat iets kapot gaat, het probleem is dat het niet gerepareerd wordt. Bijvoorbeeld omdat de kennis ontbreekt, of omdat de materialen te duur of gewoon niet te krijgen zijn”, stelt Holtslag.

Vanuit Apeldoorn reist de zelfstandig adviseur geregeld naar ontwikkelingslanden, waar hij organisaties en lokale bedrijfjes traint in eenvoudige technieken voor irrigatie- en drinkwater. Hij leert ze met lokale materialen een put te boren of een pomp te maken: enkel een oude autoband, wat touw en pvc-buis zijn soms al genoeg om water uit de grond te krijgen. Het werkt, en belangrijker nog: het is eenvoudig te repareren.

Holtslag is een week geleden teruggekomen uit Zimbabwe. Deze week staat hij op een waterbeurs in Vietnam om de eenvoudige, maar duurzame touwpomp te promoten. Wat bezielt de Apeldoorner om zo’n nomadenbestaan te leiden? Hij aarzelt niet: ,,Het is een schande dat we veertig jaar geleden al op de maan landden, maar dat in 2007 nog steeds niet iedereen schoon water heeft. Doordat ik mensen kennis breng over nieuwe en betaalbare techniek kunnen ze verder. Dat maakt mij blij en hen trots.”

In Zimbabwe is de touwpomp aangeslagen, al bijna een miljoen mensen gebruiken er één. De door Holtslag getrainde technici gaan in hun eigen dorpen mensen voordoen hoe zo’n pomp gemaakt en onderhouden kan worden.

Volgens Holtslag gaat het in Zimbabwe zo hard de goede kant op, dat de millenniumdoelstelling ‘schoon water in 2015’ gehaald gaat worden. ,,Bij alle slechte nieuws uit Zimbabwe mag dit goede nieuws ook wel eens in de krant”, zegt Holtslag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here