Goed nieuws voor Krokodillen

0
134

Onderzoekers van de Universiteit van Leiden hebben op 30 juli vijftig in gevangenschap gekweekte Filippijnse krokodillen uitgezet in een meer in het Northern Sierra Madre Natural Park op het Filippijnse eiland Luzon. De Filippijnse krokodil (Crocodylus mindorensis) is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Hij komt alleen op de Filippijnen voor. Wetenschappers schatten dat er voor de uitzetting nog minder dan 100 exemplaren in het wild leefden.

Het Northern Sierra Madre Natural Park is mede tot stand gekomen door Nederlandse ontwikkelingshulp. Het is het grootse en één van de belangrijkste beschermde gebieden van de Filippijnen. Sinds 1989 doen onderzoekers en studenten van de Universiteit Leiden onderzoek in dit unieke natuurgebied.

Het afgelopen jaar is er intensief overleg geweest met vissers, landeigenaren, omliggende dorpsgemeenschappen en de gemeente over de herintroductie van krokodillen in het meer. Er is brede maatschappelijke steun voor de herintroductie. Ook wordt actief gewerkt aan het aanpakken van de belangrijkste bedreigingen van de soort, zoals jacht en het gebruik van destructieve vismethoden.
Eerder kregen de onderzoekers al subsidie voor hun werk van het INNO-fonds. Dit fonds wordt beheerd door het Wereld Natuur Fonds en heeft tot doel om kleinschalige, internationale natuurbeschmeringsprojecten te ondersteunen. Met de subisidie is een voorlichtingsproject voor de lokale bevolking opgezet.

bron: wnf.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here