Goede financiële opvoeding binnen 4 stappen

1
51

Goede financiële opvoeding begint thuis. Uit onderzoek is gebleken dat volwassenen die als kind van hun ouders hebben geleerd hoe ze met geld moeten omgaan, minder financiële problemen ervaren. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt daarom dat het bijbrengen van financieel verantwoord gedrag en opvoeding onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Maar hoe pak je dit als ouder het beste aan?

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren door het gedrag van hun ouders na te bootsen en hier gaat het meestal fout. “Veel ouders hebben zelf weinig kaas gegeten van financiën”, aldus econoom en publicist Erica Verdegaal. “Toch is financiële opvoeding eigenlijk heel eenvoudig.”

Volwassenen kunnen financiële problemen voorkomen door deze principes in gedachten te houden:

  • Koopkracht kent grenzen.
  • Inspanning loont, dus geld moet je verdienen en niet zomaar krijgen.
  • Zet eerst wat spaargeld opzij, leef van wat overblijft.
  • Wantrouw organisaties en mensen met commercieel belang.

Interactief sparen

De beste manier om een kind te stimuleren om geld te sparen, is door ze een eigen spaardoel vast te laten stellen. Voor kleine kinderen helpt het als je dit interactiever maakt door een leuk plaatje van het spaardoel te maken. Laat het kind steeds op het plaatje aangeven hoe ver het is met sparen. Dit houdt kinderen gemotiveerd en het maakt sparen tot een leuk spel.

Budgetteren met zakgeld

Vanaf het zesde jaar zijn kinderen groot genoeg om zakgeld te ontvangen. Geef ze vanaf die leeftijd een klein bedrag elke week, omdat ze nog te jong zijn om verder vooruit te kijken. Bespreek van te voren het te ontvangen bedrag, het tijdstip waarop zij dit zullen ontvangen en wat er wel en niet van gekocht mag worden. Maak dus duidelijke afspraken en zorg ervoor dat jij ze ook nakomt.

Let wel dat je zakgeld niet gebruikt als middel om je kind te belonen of straffen. Dit helpt het kind niet om te leren omgaan met geld.

Voorschotten en leningen

Iets dat je, volgens Verdegaal, als ouder absoluut niet moet doen is een kind geld voorschieten of lenen. Zo leren ze nooit binnen een bepaald budget leven. Het is van essentieel belang dat kinderen leren dat geld opraakt. Wil je toch wat geld lenen aan je kind, laat het kind het snel terug betalen en houd het gestelde budget in gedachten. Het is tenslotte de bedoeling dat zij leren omgaan met het geld dat zij ter beschikking hebben.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here