Home Goed Nieuws, Puur en Positief Goud is dubbele overwinning voor Maarten van der Weijden

Goud is dubbele overwinning voor Maarten van der Weijden

Goud is dubbele overwinning voor Maarten van der Weijden

Op de Olympische Spelen in Peking heeft Maarten van der Weijden bij het open water zwemmen goud op de tien kilometer veroverd. Hij bleef in de zinderende slotfase de Brit David Davies en de Duitser Thomas Lurz maar net voor.

Maarten heeft in het verleden gevochten tegen kanker. Deze gouden medaille is dus een dubbele overwinning voor de zwemmer uit Dordrecht.

De race verliep compleet volgens het tactische plan van Van der Weijden. Hij hield zich lange tijd schuil achterin de kopgroep, maar knokte zich gaandeweg de race steeds meer naar voren.

Omdat de koplopers er niet in slaagden een gat te slaan, kon de NZE’er aanhaken. De sprint voor goud leek tussen Davies en Lurz te gaan, maar Van der Weijden koos verrassend zijn eigen spoor en zwom op fantastische wijze naar de overwinning.

Mooie dingen
De 27-jarige Van der Weijden werd in 2001 geveld door acute lymfatische leukemie. Na een stamceltransplantatie en vier chemokuren werd hij genezen verklaard en kon hij zich weer op het zwemmen richten. Na zilver op de EK in 2006 (10 km) en brons (5 km) en goud (25 km) op de WK van 2007, volgde in Peking de ultieme beloning.

“Het is voor mij niet extra moeilijk geweest dat ik kanker heb gehad. Het heeft geen enkel nadelig effect”, aldus Van der Weijden. “En misschien is dat wel een mooie boodschap: je kunt kanker overwinnen, volledig herstellen en dan nog heel mooie dingen doen.”

Koning van het open water
“De race ging volledig volgens plan. Ik lag lange tijd vijfde, zesde, maar ik moest rustig blijven”, zei de geboren Alkmaarder. “Toen Davies en Lurz naar rechts gingen, zag ik dat het nog zo’n 200 meter was. Ik dacht dit is dé 200 meter van mijn leven.”

Ook Pieter van den Hoogenband was na de gouden race van zijn ploeggenoot door het dolle heen. “Hij is een held. De koning van het open water en een bron van inspiratie”, jubelde ‘VDH’.

Nummer twee Davies was eveneens vol lof. “Maarten is een absolute legende. Hij kwam in een diep dal terecht. Er dan zo uitkomen is een prachtig verhaal. Een Lance Armstrong-epos.”

Op 12 maart 2001 kreeg hij te horen dat hij leed aan een acute lymfatische leukemie. Hij verbleef een half jaar in het ziekenhuis en streed twee jaar met succes tegen deze ziekte. Na een stamceltransplantatie en vier chemokuren werd hij genezen verklaard.

Dat Maarten 21 augustus 2008 goud heeft gewonnen is het bewijs dat je kanker kunt overwinnen.

bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here