Huizenmarkt in Nederland trekt aan

0
56

In het vierde kwartaal van 2015 bereikte het aantal geregistreerde transacties op de huizenmarkt een nieuw hoogtepunt. Dit constateerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (de NVM) onlangs. De NVM heeft 40.158 verkooptransacties van bestaande woningen geregistreerd; dit is een toename van 15% in vergelijking met 2014. In totaal schat men dat er 52.000 transacties op de bestaande woningmarkt zijn geweest.

In het afgelopen jaar heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen minstens 142.000 transacties op de huizenmarkt van bestaande woningen in vastgoedbedrijven geregistreerd. Daarnaast zagen zij een stijging in de transactieprijzen tegen het eind van het jaar 2015.

De prijzen op de huizenmarkt stegen met minimaal 5% ten opzicht van 2014. Het aantal transacties nam met 1,8% toe. Toch zijn de gemiddelde prijzen per verkochte onroerend goed nog steeds lager dan aan het begin van de crisis. Aan de andere kant zijn ze nu wel 10% hoger dan het gemeten dieptepunt volgens de voorzitter van de NVM, Ger Hukker.

Het aanbod van woningen blijft maar dalen

Volgens de statistieken van de NVM daalt het aanbod van woningen voortdurend. Dit is de trend die zij meemaken. Halverwege het vierde kwartaal van 2015 stonden ongeveer 128.000 huizen in aanbod bij makelaars verbonden aan de NVM. De totale markt bestond toen uit 168.000 huizen. Volgens Hukker is er sprake van een constante afname. Het aanbod is met 14% gekrompen in vergelijking met het vorig jaar. Aan de dalende vraagprijzen is er tegen eind 2015 eindelijk een eind gekomen. Dat was dan ook de eerste keer sinds de aanvang van de crisis. De vraagprijs steeg zelfs met 0,5%.

De oorzaken

In 2008 zag men een piek in de vraagprijzen. Vanaf dat moment zijn de prijzen met ongeveer 12% afgenomen. De huizenmarkt trekt dus sterk aan. Volgens Hukker zijn er meerdere oorzaken hiervoor. Hij noemt de lage hypotheekrente, de toegenomen consumentenvertrouwen en een verdere verlaging van de NHG-grens als enkele factoren die van grote invloed zijn op de koopwoningmarkt. Dankzij de lage hypotheekrente zijn de netto lasten bij een koopwoning nu drastisch lager dan jaren terug. De kosten voor een huurwoning zijn, daarentegen, juist gestegen. Houdt deze trend aan dan zal 2016 een heel goed jaar worden voor deze branche.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here