Kankerpatiënten die getrouwd zijn hebben een grotere kans om de ziekte te overleven dan patiënten zonder echtgenoot. Dit is gebleken uit een recent onderzoek van de universiteit van Californië, San Diego School of Medicine. Aan dit onderzoek deden 800.000 Amerikanen mee. Dit waren ongeveer 400.000 mannen en 400.000 vrouwen bij wie kanker werd geconstateerd; deze groep werd gevolgd tussen 2000 en 2009.
Volgens de wetenschappers hebben kankerpatiënten die getrouwd zijn 20 procent meer kans om deze aandoening te overleven, dan mensen die vrijgezel zijn. Dit komt omdat mensen vaker op aanraden van hun partner de arts bezoeken.
Inhoud van dit artikel
Kleiner onderzoek
Uit een ander onderzoek van de Universiteit van Californië kwamen soortgelijke resultaten ook naar voren. Aan dit onderzoek deden ongeveer 60.000 personen met verschillende types leukemie mee. De getrouwde patiënten bleken tot wel een vijfde meer kans te hebben om de ziekte te overleven.
Ook hier concludeerden de wetenschappers dat dit komt doordat een partner vaak een patiënt aanspoort om naar de dokter te gaan. Daarnaast hebben getrouwde mensen vaak genoeg iemand “om voor te leven”, aldus de onderzoekers in de Britse krant The Telegraph.
Vrijgezellen gaan minder vaak naar de dokter
“Patiënten die vrijgezel zijn komen vaker pas in een later stadium bij een dokter en zijn zieker”, aldus Matthew Wieduwilt. Ook is er een verschil te merken tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben meer baat bij het trouwen dan vrouwen omdat, “Vrouwen, zelfs als ze vrijgezel zijn, de neiging hebben om meer ondersteuning te krijgen van hun omgeving.”
Binnen dit onderzoek bleek dat vrijgezelle blanke mannen het hoogste sterftecijfer hadden. Hun sterftecijfer ligt 24 procent hoger dan getrouwde, blanke mannen. Bij vrijgezelle vrouwen lag dit percentage aanzienlijk lager.
De invloed van ras en geboorteplaats
Andere punten die de overlevingskansen van de patiënt mogelijk beïnvloeden zijn ras, culturele achtergrond en geboorteplaats. “Wij denken dat blanke, niet Latijns-Amerikanen andere type sociale netwerken hebben dan culturen waarin, naast het huwelijk, banden met familie en vrienden sterker zijn”, aldus de wetenschappers.
De wetenschappers benadrukken hoe belangrijk ‘sociale steun’ is bij het genezingsproces. En daarom hadden vrouwen gunstigere resultaten. Vrouwen zijn meestal ook meer bezig met gezondheid volgens María Elena Martinez. “Het onderzoek laat zien dat vrouwen eerder hulp zoeken bij zaken rondom gezondheid dan mannen. Daarnaast herinneren zij hun partners eraan om op tijd een dokter te zien en om er een gezonde levensstijl op na te houden.”