Home Goed Nieuws, Puur en Positief Ingrid Betancourt bevrijd

Ingrid Betancourt bevrijd

Ingrid Betancourt bevrijd

Het Colombiaanse leger heeft de Frans–Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, drie Amerikanen en elf andere gijzelaars gered uit de handen van de linkse rebellenbeweging FARC. Dat heeft de Colombiaanse minister van defensie, Juan Manuel Santos, woensdag gezegd.

De FARC hield Betancourt, die ernstig ziek zou zijn, sinds 2002 vast in de jungle. De zoon van Betancourt sprak in een eerste reactie van het ’mooiste nieuws uit mijn leven’. Geschat wordt dat de FARC in totaal zo’n zevenhonderd mensen vasthoudt.

Santos zei dat niemand gewond raakte bij de legeroperatie eerder woensdag in het oosten van Colombia. Commando’s namen rebellen gevangen die op de uitkijk stonden. Die rebellen haalden vervolgens hun kameraden over om de vijftien gevangenen zonder verzet te laten gaan, zei Santos. De elf andere gevangenen zijn Colombiaanse soldaten en agenten

Frankrijk zette zich onder leiding van president Nicolas Sarkozy krachtig in voor de vrijlating van Betancourt en heeft samen met Zwitserland en Spanje met de FARC onderhandeld. Dat leverde echter weinig op, mede door een aanhoudend offensief van het

Colombiaanse leger dat de FARC inmiddels sterk in de verdediging heeft gedrukt. De FARC–leider met wie Frankrijk onderhandelde, ’minister van buitenlandse zaken’ Raul Reyes, werd op 1 maart gedood bij een Colombiaans offensief in het buurland Ecuador.

Een Franse en een Zwitserse gezant kwamen enkele dagen geleden aan in Colombia om de nieuwe leider van de FARC, Alfonso Cano, over te halen gijzelaars vrij te laten, zeiden de Colombiaanse autoriteiten dinsdag. Het doel van de gezanten was een gevangenenruil tot stand te brengen die uiteindelijk moest leiden tot de vrijlating van alle gijzelaars. Colombia schortte de militaire operaties niet op tijdens de nieuwe Europese onderhandelingspoging.

bron: yord.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here