Kanker bestrijden met eigen afweersysteem

0
56

Een groep internationale wetenschappers aan het University College in London heeft een innovatieve manier om kanker te bestrijden ontdekt. Uit het onderzoek is gebleken dat het afweersysteem zodanig getraind kan worden zodat het niet alleen kankercellen kan herkennen, maar ook meteen bestrijden.

Voorheen was het niet mogelijk voor het lichaam om onderscheid te maken tussen de normale en de kankercellen. Kankercellen muteren zo snel dat er een zodanige diversiteit aan cellen ontstaat. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor het immuunsysteem om deze cellen te herkennen en te bestrijden. Hieraan is er nu verandering gekomen dankzij de ontdekking van speciale antigenen die in de kankercellen voorkomen.

Antigenen in kankercellen

Antigenen zijn in kankercellen geïntegreerde moleculen die een reactie van het afweersysteem kunnen opwekken. Kankercellen hebben een specifiek antigeen. Nu is het mogelijk dat het afweersysteem wordt aangezet tot het bestrijden van deze specifieke antigenen. Dit is de eerste aanzet tot een nieuwe en effectieve behandeling voor kanker. Op dit moment is het nog in het begin stadium en nog niet op personen getest.

Gepersonaliseerde kankerbestrijding

Gezien de werking van deze behandeling zal het steeds per patiënt moeten worden gepersonaliseerd. “Deze fascinerende methode zou persoonlijke geneeskunde tot een absoluut hoogtepunt brengen, waarbij elke patiënt een unieke behandeling krijgt”, aldus de hoofdonderzoeker binnen het team van wetenschappers.

De volgende stappen

Op dit moment zijn er meerdere mogelijkheden op tafel voor wat betreft deze behandeling. Een van de mogelijkheden is het ontwikkelen van vaccins. Het is de bedoeling dat deze vaccins je afweersysteem trainen om die specifieke antigenen te herkennen.

Een andere mogelijkheid waar men ook naar kijkt is: immuuncellen die het aangewezen antigeen reeds bestrijden uit het lichaam halen, ze te vermenigvuldigen en weer terug te plaatsen in het lichaam. Op die manier groeit het aantal immuuncellen dat de kankercellen aan kan vallen.

Vroeg stadium

De wetenschappers en collega specialisten zijn enthousiast maar voorzichtig. Dit alles is nog in een vroeg stadium en er komt nog heel wat bij kijken. Het komend traject zal mogelijk veel ingewikkelder zijn. Hier wordt dan de nadruk gelegd op het trainen van het afweersysteem om deze antigenen te herkennen en te bestrijden. Iets dat voorheen niet mogelijk was. “Er zit veel in dit idee, maar het is nog in een erg vroeg stadium, en ik weet niet of het zo simpel zal zijn als het lijkt”, zegt Marco Gerlinger van het Institute of Cancer Research tegen de BBC.

Kankercellen veranderen zo snel dat deze cellen nieuwe manieren zullen ontwikkelen om het afweersysteem te omzeilen. Ze kunnen bijvoorbeeld zodanig veranderen dat ze het antigeen afschudden. Of ze kunnen het antigeen zodanig vermommen dat het afweersysteem het niet meer herkent. Toch is het team wetenschappers optimistisch over deze ontwikkeling. Zij willen deze nieuwe behandeling binnen twee jaar op patiënten uittesten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here