Mentaal tot rust komen

0
61

Tips om mentaal tot rust komen

Om mentaal tot rust te komen, ofwel je stress te verminderen, valt nog lang niet altijd mee. Sterker nog, als jij je druk maakt over stress, dan levert dat nog meer stress op. Dat is dan ook de reden dat er zo heel veel mensen in een soort negatieve stress-spiraal zitten. Doordat ze de stress ervaren wordt ze ongerust over hun gezondheid met als gevolg dat ze nog meer stress opbouwen.

Dit blijft zo maar doorgaan, waardoor het op een gegeven moment bijna niet meer mogelijk is om tot jezelf te kunnen komen, laat staan te genieten van het moment. Stress is bovendien, zowel in directe als in indirecte zin, zeer slecht voor je gezondheid. Het kan zelfs hartklachten, zwaarlijvigheid, overspannenheid en een burn-out veroorzaken. Reden genoeg dus om er iets aan te doen en te zorgen dat je mentaal tot rust komt.

Mentaal tot rust komen kun je op verschillende manieren doen. Hieronder enkele tips.

Je emoties uiten

Het opkroppen van emoties werkt stress direct in de hand. Het is daarom belangrijk om je gevoelens, gedachten en emoties uit te spreken om stress te verminderen of te voorkomen. Dat betekent niet dat je direct moet overgaan tot woede uitbarstingen en huilbuien. Gecodeerd je emoties tonen is al voldoende. Laat een ander gerust merken als je boos, verdrietig of bang bent. Praten over je gevoelens lucht op en vermindert de stress.

Ademhalingsoefeningen

Veel mensen zien het doen van ademhalingsoefeningen als iets zweverigs. Totdat ze het zelf een hebben geprobeerd. Dan merken ze dat ademhalingsoefeningen uiterst wezenlijk en werkzaam zijn. Ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat je geest tot rust komt en hebben tevens een belangrijke invloed op bepaalde lichaamsfuncties, zoals je hartslag, hersenactiviteit, spierspanning en dergelijke. Zodra je hartslag tot rust komt worden je hersenen ontzien en zullen je spieren ontspannen. Dit werkt enorm stress verlagend. Ademhalingsoefeningen zijn daarom heel goed om mentaal tot rust te komen.

Ga, het liefst ergens buiten, op een rustig plekje zitten. Richt al je aandacht uitsluitend op je ademhaling. Leg een hand op je buik en adem vervolgens diep in door je neus tot je niet verder kunt. Hou je adem 1 seconde in en adem vervolgens gedurende 4 seconden lang uit door je mond. Als je deze simpele oefening enkele tientallen keren hebt gedaan, dan zal voel je dat de stress weg ebt. Je komt mentaal volledig tot rust.

Beperk de technologie

De hedendaagse technologie is één van de belangrijkste veroorzakers van stress. Van jongs af aan beschikken we over een MP3-speler, Gameboy, PlayStation, Wii, Xbox, breedbeeldtelevisie, computer, laptop, smartphone en noem zo maar op. Door al deze apparaten krijgen we elke dag ongelooflijk veel indrukken en prikkels te verwerken. Daarnaast produceren al deze apparaten zowel elektrische als magnetische straling, met name de mobiele telefoons en draadloos internet. Door deze technologieën zoveel mogelijk te beperken kun jij je stress al verminderen. Ga een vaker een boek lezen of ga eens een stukje wandelen zonder mobiele telefoon. Ga ook nooit slapen met de televisie of radio nog aan, want daardoor wordt de kwaliteit van je slaap drastisch verstoort, waardoor je onbewust nog meer stress opbouwt.

Stel je eigen belang voorop

Het klinkt misschien egoïstisch, maar als jij je eigen belang voorop stelt heb je minder stress. Stress komt namelijk niet alleen van jezelf, maar ook van anderen.  Anderen komen namelijk vaak met hun persoonlijke problemen en overige beslommeringen bij jou, waarmee hun stress ook de jouwe wordt. Soms is het dan goed om even egoïstisch te zijn en je even (deels) af te sluiten van de buitenwereld. Even een stukje quality-time voor jezelf. Gewoon even iets leuks voor jezelf doen, zoals een lekkere wandeling maken of een filmpje pakken. Even niks hoeven regelen, de verantwoordelijkheden even naast je neerleggen en lekker ontstressen.

Meer lichaamsbeweging verminderd stress

Door continu geestelijk en emotioneel actief te zijn krijg je meer stress. Continu bezig zijn in je hoofd, piekeren en malen, noodscenario’s bedenken (wat als….), negatief redeneren en argumenteren,  een veeleisende baan, allemaal zaken die de stress verhogen.

Je kunt nou eenmaal je hersenen niet dwingen op te stoppen met piekeren. Dat werkt zelfs eerder averechts. Door je hoofd echter even helemaal leeg te maken en je volledig op andere, positieve, dingen te focussen kun je echter de stress wel verminderen. Fysieke inspanning is een hele goede afleiding daarvoor. Zet eventjes je verstand helemaal op nul en richt je volledig op je lichamelijke activiteit. Ga bijvoorbeeld hardlopen, fietsen, roeien of ga gewichtheffen, push-ups of bankdrukken. Of ga eens lekker sporten, zoals tennissen, voetballen, hockeyen. Of eventjes lekker in de tuin werken of aan je auto sleutelen. Wat je doet maakt niet uit, als je er maar lichamelijk even helemaal in opgaat.

Mentaal tot rustkomen door yoga en mindfullness

Om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen en te ontstressen zijn er verschillende vormen van meditaties en bewegingsleren. Enkele voorbeelden daarvan zijn Yoga, Tai Chi, Chi Kung, Reiki, Tantra, Mindfulness en Zen.

Deze meditatietechnieken en bewegingsleren helpen je om specifieke oefeningen te beheersen waarmee je volledig tot jezelf zult komen en waardoor je stress zal verminderen en je mentaal volledig tot rust zult komen.

Water ervaren

Water is kalm en rustgevend. Het is uitermate heilzaam bij stress. Water wordt namelijk onbewust geassocieerd met het beschermende vruchtwater in de baarmoeder. Je stress kan verminderen door de sensatie van water op je huid. Regelmatig zwemmen kan daar uitstekend bij helpen. Neem eens vaker een lekker warm bad met etherische oliën en kom volledig tot rust. Zelfs een lekkere warme regendouche kan heel ontspannend en ontstressend werken.

Ook je interne vochthuishouding is hierbij van groot belang. Drink minstens 1,5 liter water en/of groene of witte thee per dag om je stress af te wenden.

Aanvullende tips

Er zijn meer dingen die je kunnen helpen mentaal tot rust te komen. Luisteren naar zachte, rustige muziek kan je helpen stress te verminderen. Schrijven heeft ook een therapeutische werking. Door de schrijven kun je namelijk je emoties beter verwerken en je stress verminderen. Een andere goede tip is om de lat voor jezelf wat minder hoog te leggen en niet telkens al te hoge eisen aan jezelf te stellen.

Gezonde Groeten,

natascha

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here