Minder luchtvervuiling dankzij elektrische scooters

0
76

Vanaf de komende zomer kan je in Parijs via een app op je smartphone een elektrische scooter lenen. Voor slechts 3 euro per kwartier kan je bij Cityscoot, de bedenker van dit project, al een scooter lenen. Dit bedrijf doet dit met de volle ondersteuning van de Franse stadsbestuur. Het is een briljant initiatief met het oog op het verminderen van de luchtvervuiling in Parijs. Daar was het eerder al mogelijk om fietsen en auto’s via een deelsysteem te krijgen.

De huidige deelsystemen zijn in het leven geroepen door respectievelijk Autolib voor wagens en Velib voor het delen van fietsen. Cityscoot komt wel met een eigen draai aan het bestaande deelsysteem. In tegenstelling tot Autolib en Velib krijg je bijvoorbeeld geen sleutel of magneetkaart, daarnaast heeft dit bedrijf geen vaste standplaats. Via een speciale app kan je een elektrische scooter huren en meteen ook de status van je batterij bijhouden. Via deze app houdt het bedrijf ook je locatie bij. Met de scooters kan je immers vijf uren rijden voor je die hoeft op te laden. Dit komt op ongeveer 105 kilometer.

Cityscoot

Cityscoot gaat deze zomer van start met 1000 scooters, die beschikbaar zullen zijn van 7 uur in de ochtend tot 1 uur in de nacht. Ben je twintig jaar oud en in het bezit van een rijbewijs voor brommers, dan mag jij via de app een elektrische scooter huren.

Voor dit initiatief heeft Cityscoot al sinds juni van het vorig jaar tests gedaan met ongeveer 50 elektrische scooters. De resultaten hieruit zagen er veelbelovend uit vandaar de uitbreiding komende zomer. Aan de testen hebben tenminste 1200 personen meegedaan om ongeveer 4500 trajecten af te leggen. Van de testpersonen heeft 65 procent zeer positief gereageerd, zij waren bereid de dienst dagelijks te gebruiken. En 70 procent wilt dit deelsysteem aan kennissen en familieleden aanraden.

Milieuvriendelijk

De belangrijkste drijfveer van dit traject is de milieuvriendelijkheid. Dit is dezelfde reden waarom het deelsysteem voor fietsen bestaat. De elektrische scooter heeft dus dezelfde voordelen als deze fietsen en is dan ook veel sneller en handiger in gebruik. Personen die in het bezit zijn van een conventionele scooter of fiets zullen daarom sneller geneigd zijn de overstap te doen naar zo een elektrisch model. Dit is ook de hoop van het Franse stadsbestuur. Volgens adjunct-burgemeester Christophe Najdov is dit een mooi initiatief en zal het een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen luchtvervuiling in Parijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here