Minder rimpels dankzij een tweede huid

0
61

Amerikaanse wetenschappers hebben een rimpelverminderende ’tweede huid’ ontwikkeld. De onderzoekers hebben een dun materiaal ontwikkeld dat de huid tijdelijk kan beschermen en strak trekken. De nieuwe technologie laat zo bestaande rimpels verdwijnen en voorkomt dat er nieuwe rimpels worden gevormd. De nieuwe ’tweede huid’ kan mogelijk rimpels en wallen onder de ogen verminderen.

Testfase

Deze revolutionaire anti-rimpel oplossing zit nog in de testfase, en tot nu toe zijn geen huidirritaties of allergische reacties geregistreerd. De Amerikaanse onderzoekers zijn verbonden aan Harvard en MIT, waar zij de nieuwe huid op 170 proefpersonen hebben mogen testen. De eerste resultaten werden recentelijk in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.

Minder rimpels en huidzakjes

Je huid wordt met de leeftijd steeds minder elastisch en minder stevig. Na verloop van tijd is de huid minder goed in staat om zich te beschermen tegen externe invloeden zoals extreme temperaturen, giftige stoffen, straling en micro-organismen. De wetenschappers besloten, ongeveer 10 jaar geleden, dit probleem op te lossen. “We begonnen na te denken hoe we de eigenschappen van een huid konden controleren en wel door deze te bedekken met polymeren,” vertelt onderzoeker Daniel Anderson.

Zo ontdekten zij een polymeer dat de huid onder de ogen strakker maakt tot wel 24 uur. De coating is onzichtbaar en voelt heel comfortabel aan. Hij wordt aangebracht op de huidzakjes die onder de ogen ontstaan bij ouderdom.

Het onderzoek

De wetenschappers onderzochten meer dan 100 polymeren voor zij uiteindelijk een geschikte vonden. Hiervan konden zij een coating maken die net zo sterk en elastisch was als een gezonde, jonge huid. Deze coating wordt als een tweede onzichtbare huidlaag aangebracht. Naast het verjongingseffect kan dit laagje de huid beschermen tegen ultraviolette straling.

Nog meer mogelijkheden

De Amerikaanse wetenschappers zien nog meer mogelijkheden voor de ‘tweede huid’. In de toekomst hopen ze dat het gebruikt kan worden om medicijnen af te leveren op specifieke stukjes huid. Voor personen met huidproblemen kan dit een hele uitkomst zijn. Denk bijvoorbeeld aan personen die last hebben van eczeem. “Ik denk dat het grote mogelijkheden biedt, zowel voor cosmetische als niet-cosmetische toepassingen,” stelt onderzoeker Thahn Nga Tran, een dermatoloog die niet bij het onderzoek betrokken was. “Zeker als je er anti-microbiële stoffen of medicijnen in kunt stoppen.”

In het onderzoek dat werd gepubliceerd benadrukken de wetenschappers dat het gaat om een eerste testversie van het product. Het zal dus nog even duren voordat ze genoeg data hebben vergaard om dit product op de markt te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here