Na 16 jaar goed nieuws Olster gezin

OLST/DENHAAG – Zestien jaar leven tussen hoop en vrees zijn eindelijk voorbij voor de Olster familie Tzouh.

Ze vallen onder de pardonregeling voor asielzoekers. Het gezin met vader, moeder en drie kinderen kreeg het goede nieuws deze week te horen. Op de vraag of ze nu dolblij zijn, antwoordt moeder Yin Ping Leung slechts met een kort ja. Wat ze vooral kwijt wil is: ,,Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken.” En dat blijft ze vervolgens herhalen. Ze dankt de mensen in Olst, de school, de gemeente en mensen die het gezin in moeilijke tijden hebben begeleid.

In 2005 werd in Olst een handtekeningenactie op touw gezet. Bijna iedereen die het gezin kende was er van overtuigd dat het geen pas gaf om een gezin uit te zetten dat toen al veertien jaar in onzekerheid leefde en waarvan alle drie kinderen in Nederland zijn geboren.

De oudste zoon, Jacky (15), doet het uitstekend op het Etty Hillesumcollege in Deventer. De 7-jarige Andy zit in groep 4 van de Ter Stegeschool in Olst en 3-jarige Dalan bezoekt de plaatselijke peuterspeelzaal. Nu ze mogen blijven kunnen vader en moeder op zoek naar werk. Tot nu toe mochten ze dat gezien hun status niet.

De beide ouders ontvluchtten China in 1991. Vader Pa Kien had tijdens de studentenopstand in 1989 gesympatiseerd met de actievoerders en waande zich daarna niet meer veilig. Hij dook onder en wilde vluchten. De opstand is hier vooral bekend door de bloedige beƫindiging ervan op het Plein van de Hemelse Vrede. Een bijkomende reden om te vluchten was het feit dat zijn vrouw zwanger was. De strenge geboorteregulering in China stond haar niet toe een kind te krijgen. Ze zou abortus moeten laten plegen.

Share: