Home Lifestyle Nederland is het beste land ter wereld

Nederland is het beste land ter wereld

Nederland is het beste land ter wereld

Nederland is het beste land ter wereld… op Zwitserland na :(

Zwitserland is genoemd als ‘beste land ter wereld’. Het FD publiceerde recentelijk een ranglijst met het gemiddelde van 6 toonaangevende vergelijkingen. Hierin zijn dus de belangrijkste ranglijsten in opgenomen. Nederland staat op bijna alle opgenomen lijsten over internationale vergelijkingen binnen de top 10.

Nederland is weer aangehaakt bij de kopgroep

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat Nederland aan top staat voor wat betreft geluk, concurrentiekracht, de kwaliteit van de gezondheidszorg, de prestaties van het onderwijs of de vraag waar het goed toeven is voor homo’s.

Vijf jaar geleden behoorde Nederland voor het laatst tot de top tien meest concurrerende landen. Sindsdien zijn we steeds blijven hangen rond de 14de en 15de positie. De voornaamste reden daarvoor was de crisis. In die periode ging het niet zo best in Nederland, maar dit jaar is de economie terug in de top 10. Nu de economie opkrabbelt, herstelt in Nederland ook de concurrentiekracht.

Landen als de VS, Zwitserland, Zweden en Denemarken hebben ook goed gescoord tijdens dit onderzoek.

Hoe objectief zijn deze ranglijsten?

Hoe juist zijn de ranglijsten die men hier heeft gebruikt? Zijn de cijfers van de verschillende landen wel te vergelijken? Welke indicatoren zijn meegenomen? Hoe meet je innovatie of concurrentie op een juiste manier? Allemaal terechte vragen. Vandaar dit overzicht aan ranglijsten. Hier worden de verschillende ranglijsten niet tegenover mekaar gezet. De ranglijsten worden juist op elkaar gelegd. Waarom? Wat de ene ranglijst slecht meet, meet de andere misschien juist goed, dus zo’n geconsolideerde lijst zal accurater zijn dan de afzonderlijke lijsten.

Om tot de top landen te komen zijn van ieder land de plaats op de ranglijst genomen en bij elkaar opgeteld. Zo staat Zwitserland bijvoorbeeld, op de tweede plek op het World Competitiveness Scoreboard van IMD en eerste bij zowel de Global Competitiveness Index van WEF en de Global Innovation Index van Insead. Daarom krijgt Zwitserland op deze ranglijst vier punten. Zwitserland staat daarom bovenaan de lijst. De derde plaats is voor de VS.

Een kijkje bij de buren

Ten opzichte van onze buurlanden heeft Nederland een sterke en stabiele positie weten te behouden tijdens de economische crisis. Bovendien zijn aspecten als gelijkheid en vrijheid heel belangrijk voor ons. Zo zijn we het op 2 na meest gelijke land tussen vrouwen en mannen ter wereld.

In het World Happiness Report dat jaarlijks wordt gepubliceerd door economen Jeffrey Sachs en Richard Layard kan je de Happiness Ranking aflezen. Daar staat Nederland op de zevende plek. Ook daar staat Zwitserland ons ruim voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here