Home Goed Nieuws, Puur en Positief Nederlander wil meer goed nieuws

Nederlander wil meer goed nieuws

Nederlander wil meer goed nieuws

en meerderheid van de Nederlanders vindt dat de media te sensatiebelust zijn en dat er te weinig aandacht is voor goed nieuws. Dat blijkt uit een enquête die Maurice de Hond in opdracht van DAG heeft uitgevoerd onder ruim 1.100 respondenten.

Van de ondervraagden vindt 65 procent dat de hoeveelheid goed nieuws in de Nederlandse media ondermaats is. Maar ook op de objectiviteit van de Nederlandse journalistiek is veel kritiek. Op de vraag ‘vindt u dat het nieuws in de Nederlandse media objectief genoeg wordt gebracht’ antwoordt de grootste groep (52 procent): nee, de media zijn teveel gericht op sensatie. 33 Procent vindt dat de berichtgeving te politiek gekleurd is en 21 procent meent dat de nieuwsvoorziening niet volledig genoeg is. Maar toch leest 24 procent van de ondervraagden de krant om geïnspireerd te raken.

Verhouding zoek

Max Christern, hoofdredacteur van tijdschrift Ode, ziet in de reguliere media een ‘disbalans’ tussen positief en negatief nieuws. ‘Ik zat met mijn gezin in de auto naar de radio te luisten toen die affaire rond die incestkelder in Oostenrijk losbarstte. Dat ging maar door. Iedereen tettert elkaar na. Ik heb de radio op een gegeven moment maar uitgezet, ook om mijn kinderen te beschermen.’

Met Ode probeert Christern, die vijftien jaar bij NRC Handelsblad werkte, aandacht te vestigen op ‘mensen en ideeën die inspireren’. Een positieve kijk op het nieuws betekent dus niet, zegt hij, dat je je uitsluitend op goed nieuws moet richten, ‘want dan krijg je een blaadje vol met ‘portemonnee teruggebracht bij eigenaar’. Het gaat er juist om dat je tegenover dat ellendige nieuws berichten zet die hoop bieden.

Publiek aan het woord

Volgens Irene Costera Meijer, bijzonder hoogleraar journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is er een discrepantie tussen wat er in de krant staat en wat mensen eigenlijk willen weten over de samenleving. ‘Ook voor de nieuwsgebruikers gaat het om wat nieuw en anders is, maar de selectie van onderwerpen waarover ze willen worden bericht is veel breder.

Ook ontwikkelingen in de mode, kinderopvoeding of interculturele communicatie zijn relevant voor hun bestaan. Bovendien missen lezers nog wel eens informatie, dus af en toe wat herhalen of even op een rijtje zetten kan geen kwaad.’ Haar advies aan de media: laat je publiek vaker aan het woord en vraag: ‘Wat raakt je nu?’

Een soortgelijke vraag stelde het team van Maurice de Hond ook aan de respondenten: ‘Wat vond u de positiefste ontwikkeling in het nieuws van het afgelopen half jaar?’ Daarop antwoordde 26 procent: ‘De daling van de criminaliteit’. Maar veruit de grootste groep (42 procent) koos voor ‘de internationale aandacht voor de Chinese bezetting van Tibet’.

Behalve om nieuwsselectie gaat het ook om de invalshoek, zegt Robbert Zoon. ‘EénVandaag had deze week een enquête: 55 procent van de jongeren denkt dat een wereld zonder oorlog onmogelijk is. Waarom zeg je niet dat bijna de helft wél in een wereld zonder oorlog gelooft?’ Christern valt hem bij. ‘Waarom zie je altijd: Ajax verliest van Excelsior, in plaats van Excelsior wint van Ajax?’

1 REACTIE

  1. Ik ben het er helemaal mee eens. Maar jammer genoeg is gebleken dat als er veel negatief nieuws in de krant staat dat hij dan beter verkoopt. Ik heb vaak het idee dat de mens leeft op negativiteit. Goed dat jullie hier mee bezig zijn, en hoop dat de circel word doorbroken. Ook ben ik van mening dat er in de huidige media veel word verdraaid. Behalve goed nieuws zou ik ook graag de waarheid willen lezen. Ga zo door.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here