Home Goed Nieuws, Puur en Positief Nederlandse jongeren gezonder

Nederlandse jongeren gezonder

Nederlandse jongeren gezonder

Jongeren roken steeds minder, zijn gelukkig en gebruiken vaker condooms.

Ouderen mogen zich dan vaak wat smalend uitlaten over ‘de jeugd van tegenwoordig’, met de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de Nederlandse jongere is niets mis. Want alle paniekberichten over losgeslagen pubers ten spijt: de gezondheid van Nederlandse kinderen is goed. Zeker vergeleken met die van volwassenen.Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat het woensdag overhandigde aan minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie). Zo zijn er steeds minder jongeren die roken en/of cannabis gebruiken. Ook is het condoomgebruik toegenomen en het aantal tienerzwangerschappen gedaald.


De vlag hoeft echter niet uit; er zijn nog genoeg punten van aandacht. Het alcoholgebruik bijvoorbeeld. In vergelijking met andere westerse landen, drinken Nederlandse jongeren veel en vaak. Ook worden ze steeds dikker. Veel jongeren met een ongezonde leefstijl beperken zich bovendien niet tot één zogeheten ‘leefstijlfactor’. Met andere woorden: jongeren die veel drinken, bezondigen zich veelal ook aan roken of blowen.

Het RIVM adviseert daarom maatregelen te bundelen die schadelijk gedrag ontmoedigen. Ook moet er rekening worden gehouden met etniciteit. Zo is het percentage jongeren dat alcohol drinkt veel lager onder allochtonen dan onder autochtonen. Allochtone jongeren zijn wel weer vaker te dik dan hun autochtone leeftijdsgenoten: ze bewegen ook minder en hun eetpatroon is op een aantal onderdelen ongunstiger. Ook hebben allochtone jongeren meer gedragsproblemen.
Verder is er een verband tussen opleidingsniveau en gezondheid. Een ongezonde leefstijl en psychische problemen komen vaker voor op het vmbo dan op hogere opleidingsniveaus. Zestien procent van de vmbo’ers heeft overgewicht, tegen zes procent van de vwo-leerlingen. Op vmbo-scholen heeft bijna een kwart psychische problemen, terwijl dit op het vwo zeven procent is. Het rapport kan geen antwoord geven op de vraag waarom dit zo is.Het RIVM benadrukt wel dat de lichamelijke en psychische problemen slechts bij een minderheid van de kinderen voorkomen. Nederlandse jongeren behoren tot de gelukkigste van de wereld. In 2004 wees een groot Deens onderzoek uit dat negentig procent van de 15-jarige Nederlanders het eigen leven minimaal een voldoende gaf. Dit was hoger dan in andere westerse landen. Bovendien is de kwaliteit van hun sociale netwerken over het algemeen hoog en voelen zij zich goed.

bron: dag.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here