Nieuwe Canadese Whisky dankzij brand

0
59

In de maand mei van 2016 ervaarde de Canadese provincie Alberta een bosbrand dat een ongekende spoor van vernieling achter zich liet. Ook was dit ongeval de inspiratie achter een nieuw product. De brouwerij in Fort McMurray hield door de brand een lading mout over met een rokerige smaak. Hiervan kunnen ze de komende vijf jaar whisky stoken.

De bosbrand die dagenlang in de bossen in het noorden actief was, kwam plotseling richting Alberta. De inwoners van de stad Fort McMurray waren daarom verplicht te vertrekken. Ook Spike Baker van de Wood Buffalo Brewing Company moest de benen nemen. Baker was voor vertrek nog bier aan het brouwen. Hij had dus weinig tijd om alles op te ruimen. Hij zette het brouwsel uit en liet het in de ketel.

Ongeveer 90.000 personen zijn moeizaam uit Fort McMurray geëvacueerd. De wegen waren verstopt en overal zag men as en rook. Ongeveer 2500 huizen zijn verwoest door de brand.

Dagen daarna drong het tot Baker door dat hij een lading mout buiten had laten staan. De brouwerij had relatief weinig schade, maar honderden liters bier moesten worden weggegooid.

Eindelijk terug in Fort McMurray

Na ongeveer een maand keerde Baker terug naar Fort McMurray. Eenmaal daar ontdekte hij dat de mout die buiten had gelegen nu de geur van nasmeulende hout van de bosbrand had opgenomen.

Het mout hoefde niet weggegooid te worden, want hij was veilig voor consumptie. Daarom besloot men het te verwerken in een whisky. Door het verhaal erachter heeft deze drank een speciale betekenis voor Fort McMurray. De Whisky heeft de naam ‘the Beast’, zo noemden de brandweerlieden de grote bosbrand van mei. Dit leek goed te passen bij de Whisky.

Men verwacht zo een 200 flessen whisky te produceren en de opbrengsten zullen worden gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen. Het is de bedoeling om dit geld te gebruiken om Fort McMurray weer op te bouwen. Veel mensen hebben hun woning verloren en deze personen wilt Baker helpen. De eerste 10 flessen hebben al ongeveer 28.000 euro opgebracht. Hier kunnen ze al veel mee. Het is passend dat ze met deze Whisky Fort McMurray weer tot bloei kunnen brengen. Met de 200 flessen moeten ze genoeg opbrengen om grote delen van de plek te restaureren. De Whisky is nu in volle productie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here