Volgens wethouder van Cultuur, Onderwijs en Economie Hannie Kunst geven de studenten Nijmegen een aparte kleur, een extra glans, alleen al door hun aanwezigheid in het stadsbeeld. “Wij moeten heel blij zijn dat de universiteit zich hier gevestigd heeft, vijfentachtig jaar geleden.
Economisch gezien zijn studenten enorm belangrijk voor de stad. De campus Heyendaal biedt enorme werkgelegenheid, ook indirect, aan bouwers. Studenten geven veel geld uit. Vooral de eerstejaars, die hun uitzet hier bij elkaar kopen.” De winkeliers en de horeca profiteren het meest van de studenten, weet Kunst.
“En vergeet niet dat studenten ook interessante werknemers zijn. Callcentra vestigen zich hier graag, niet in de laatste plaats vanwege de vele Duitstalige studenten aan de Radboud Universiteit (RU) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De Wageningse burgemeester Geert van Rumund ziet het niet anders. Studenten en ex-studenten maken Wageningen mede tot een hele leuke stad, meent hij. Studenten staan ook aan de basis van veel initiatieven.“Het prachtige hoogtepunt daarvan beleven we elk jaar met het Bevrijdingsfestival op 5 mei. Veel (ex-)studenten helpen mee dat tot een succes te maken.” Van Rumund, in het verleden wethouder te Nijmegen, trekt een vergelijking tussen zijn huidige en vorige woonplaats.
“In Nijmegen gebeurt alles op een veel grotere schaal. Ik vind de contacten van de studenten met de stad in Wageningen veel intenser.” Studentenvereniging Ceres organiseert jaarlijks een middag voor het publiek, Unitas is zelfs al een vereniging voor alle jongeren. Weer anderen gaan met bejaarden wandelen.
“Als gemeentebestuur hebben we ook veel contact met de besturen van de studentenverenigingen”, aldus Van Rumund. Volgens hem tonen de Wageningse studenten sowieso veel idealisme en betrokkenheid. “Dat maakt het mede zo leuk om hier burgemeester te zijn. Ik denk daarnaast aan het internationale karakter.” Speciaal beleid voor de studenten maakt de gemeente Wageningen niet.
“We ontvangen de nieuwe eerstejaars en geven die ook een presentje. Maar echt dingen voor studenten organiseren doen we als gemeente niet. Daar is de universiteit voor. En zoals gezegd, de studenten tonen zelf ook heel veel initiatief.” De Arnhemse wethouder van Onderwijs Willem Hoeffnagel zegt de HBO-opleidingen van de HAN en de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ te koesteren.
De gemeente werkt samen met de scholen door lectoren aan te stellen en maakt ook nieuwbouw mogelijk. “Het is wel jammer dat nog geen kwart van de studenten die hier studeert, in de stad woont. Daardoor is Arnhem niet echt een studentenstad”, constateert Hoeffnagel met enige spijt. De tendens is dat jongeren langer thuis blijven wonen.
Bovendien heeft Arnhem geen specifieke horeca voor studenten. “Als gemeente willen we nieuwe initiatieven daarvoor best ondersteunen, maar niet volledig opzetten. Dat is niet onze taak. We doen op het ogenblik onderzoek naar de redenen waarom studenten zich in Arnhem vestigen en hopen hen daardoor aan de stad te kunnen binden.
Veel studenten van ArtEZ blijven hier na hun studie, maar jammer genoeg zijn er weinig technische studenten die een bedrijf starten. Als je nog niet in Arnhem woont, kom je meestal niet na je studie hierheen.” Zijn Nijmeegse collega Kunst ziet dat het bedrijfsleven, de universiteit en de HAN elkaar nadrukkelijker opzoeken dan in het verleden.
“Steeds meer studenten beginnen een bedrijf. En bedrijven proberen studenten vast te houden na een stage.” Ook de gemeente pikt wat Kunst betreft een graantje mee van het aanwezige toptalent in de stad. In de toekomst wil ze actiever proberen om studenten met een bestuurskundige of juridische achtergrond aan de gemeente te binden.
Net als in Wageningen staan ook in Nijmegen studenten steeds vaker aan de basis van nieuwe culturele initiatieven. Ze consumeren in Lux, Doornroosje, het Steigertheater. En ze zijn actief in de popmuziek, waarmee de Nijmeegse kroegen weer opleven. Kunst: “Ik ben blij dat de studenten vanaf deze week weer terug zijn in de stad.”
bron: deondernemer.nl