Home Goed Nieuws, Puur en Positief Oliebollen zijn gezond

Oliebollen zijn gezond

Oliebollen zijn gezond

Vandaag is het oudjaarsdag, veel Nederlanders gaan traditiegetrouw oliebollen bakken. Tijd om een misverstand over deze heerlijke traktatie recht te zetten. Heb jij ook altijd gedacht dat oliebollen erg vet en slecht voor je waren? Volgens de Wageningen oliebollen1Universiteit zijn oliebollen helemaal niet zo ongezond.

Hoewel de olie waarin de bol wordt gebakken zorgt voor een hoger vetpercentage, bevat een oliebol minder ongezond verzadigd vet dan een bruine boterham met magere kaas. Volgens de universiteit bevatten oliebollen ook verschillende vitamines en relatief veel koolhydraten, die als een goede basisvoedingsstof kunnen dienen.

De universiteit zegt er wel bij dat je nu niet je brood moet gaan vervangen door oliebollen, want de oliebol bevat wel de stof acrylamide, welke mogelijk kankerverwekkend is.

Dit bericht klinkt een beetje raar in de oren. Natuurlijk moet je je brood niet vervangen door oliebollen, dat weet toch iedereen? Oliebollen zijn snacks en geen lunchvoedingsmiddelen.

Het is ook nogal verschillend hoeveel en welk vet oliebollen bevatten. Dat ligt er helemaal aan in welk vet de bollen gebakken zijn, hoe oud dat vet is, hoe lang ze gebakken worden etc. Hier hebben dus meerdere zaken invloed op en iedere oliebollenbakker doet dit op zijn eigen manier. Het is dus moeilijk om na te gaan welke oliebollen goed zijn en welke niet, aangezien ze door heel Nederland massaal gebakken gaan worden rond deze tijd.

Wij vinden het dus apart dat de Universiteit van Wageningen er op deze manier de media mee bereikt. De vergelijking trekken met een bruine boterham met magere kaas, lijkt ons niet helemaal correct.
Zoals jullie allemaal al weten kun je best een paar oliebollen eten met oud en nieuw. Eet er alleen niet teveel, hou het bij 1 a twee, dat is meer dan genoeg. Er meer van eten doe je niet omdat je het lekker vind, nee, dat doe je omdat je zin hebt om te eten en dat is niet de bedoeling. Als je namelijk met oud en nieuw alles gaat eten wat je ziet omdat je zin hebt om te eten, dan knap je aan het einde van de twee dagen bijna uit elkaar. Er komt namelijk vast en zeker weer allerlei lekkers op tafel, dat zijn echt niet alleen oliebollen. Dat er een mogelijk kankerverwekkende stof in zit, is nog wel een extra goede reden om er op te letten dat je er niet teveel van eet!

bron: nu.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here