Home Gezondheid Is Plantaardige Melk Gezonder dan Koemelk?

Is Plantaardige Melk Gezonder dan Koemelk?

Is Plantaardige Melk Gezonder dan Koemelk?

Plantaardige melk wordt steeds vaker gebruikt in de plaats van koemelk. Het is melk op basis van planten. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten plantaardige melk te koop, en vaak gewoon in je vertrouwde supermarkt om de hoek. Het is een gezond alternatief voor traditionele koemelk. Benieuwd naar de voordelen? Lees dan verder.

Is koemelk gezond?

Koemelk bevat lactose en caseïne, en deze stoffen worden moeizaam door het lichaam (van volwassenen) opgenomen. Daarom krijgt men last van buikpijn, overgeven, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Na een bepaalde leeftijd kan het lichaam geen melk meer aan. Je hebt het eigenlijk niet meer nodig. Kleine hoeveelheden kan het lichaam nog aan, maar meer niet. Het is daarom aan te raden om koemelk te vervangen met plantaardige melk.

Wat is plantaardige melk?

Plantaardige melk bestaat uit water en plantaardige stoffen. Het ziet eruit als melk, maar heeft weinig met melk te maken. Zo zijn er verschillende plantaardige melksoorten. Er is amandelmelk, havermelk, rijstemelk, kokosmelk, sojamelk, hazelnotenmelk en hennepmelk. Men maakt dus ‘melk’ op basis van granen, oliehoudende vruchten of zaden.

De voordelen van plantaardige melk

Wat plantaardige melk alvast gezonder maakt dan koemelk is dat het geen lactose en cholesterol bevat. Personen met een lactose- of caseïne-intolerantie of een te hoog cholesterolgehalte kunnen dus liever plantaardige melk gebruiken.

Plantaardige melk zit boordevol mineralen, vitaminen en onverzadigde vetzuren. Zo heeft het een positieve invloed op je lichaam.

In Sojamelk, welke best vaak wordt gebruikt, vind evenveel proteïne als in koemelk. Het heeft een neutrale smaak en kan daarom op verschillende manieren worden gebruikt. Over het algemeen bevat sojamelk geen calcium, enkele merken voegen calcium toe.

Naast sojamelk wordt amandelmelk ook vaak gedronken. Amandelmelk is niet nieuw. Reeds in de middeleeuwen werd het gedronken. Het is een goede bron van vitamines A, B en E. Daarnaast bevat het magnesium, ijzer, vezels en eiwitten.

Plantaardige melk voor baby’s?

Bij baby’s dient men voorzichtig om te gaan met plantaardige melk. Het is niet raadzaam om zuigelingen enkel met plantaardige melk te voeden. Ze krijgen dan niet alle nodige voedingsstoffen binnen. Wil je koemelk vervangen met wat anders, dan zul je de huisarts eerst moeten raadplegen. Ook bij wat oudere kinderen zul je de verschillende soorten plantaardige melk moeten afwisselen. Alleen zo krijgen ze alle nodige voedingsstoffen binnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here