Home Lifestyle Raket IJsje Cultureel Erfgoed

Raket IJsje Cultureel Erfgoed

Raket IJsje Cultureel Erfgoed

 

Het Raket ijsje is al 54 jaar iets typisch Nederlands, een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Een commissie bekijkt of de traditie voldoet aan de criteria. Met een plaatsing wordt de traditie van de Raket gewaarborgd en in leven gehouden. Antoni de Mas, Raketfan met een echt OLA-hart, heeft het verzoek ingediend: “De Raket is al sinds 1962 het meest gegeten ijsje van Nederland. Inmiddels groeit een vierde generatie met het ijsje op. Jong en oud houdt van de Raket en velen vinden dat dit icoon nooit mag verdwijnen.” Dat bleek wel uit de enorme respons waar de 1-aprilgrap toe leidde.

Uitsluitsel voorlopig in de vriezer

Met de aanvraag om het eten van een Raketijsje in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed op te nemen, is een volgende stap gezet uit liefde voor de Raket. Of het ijsje daadwerkelijk naast de cultuur van het Brabantse worstenbroodje en de Tielse kermiskoek op de lijst mag prijken, zal nog blijken. Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, is heel voorzichtig: “Het maken en eten van een raketijsje is zeker een traditie. Er zit immers een historisch verhaal achter en het is inmiddels cultuur dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De nationale inventaris is bedoeld voor tradities waarvoor mensen zich met liefde willen inzetten en niet voor het promoten van producten. De voordracht kan dus ook alleen door de liefhebbers worden gedaan die de erfgoedzorg van een traditie op zich willen nemen.”

Over Het Raketje

In 1959 verkoopt Unilever haar eerste ijs in Nederland: Fruti. Het Fruti-ijsje heeft twee smaken, framboos en sinaasappel, waar in 1962 de smaak ananas bij komt. Daarmee is de Raket geboren. OLA lanceerde het ijsje tijdens de opkomst van de ruimtevaart. Een groot succes: De Raket is het langst en best verkochte ijsje van Nederland. Vrijwel iedere Nederlander heeft weleens een Raket gegeten. Op een kinderfeestje, na een feestelijke maaltijd of op een warme zomerdag. Of als troost, na een pijnlijke val of operatie aan de amandelen. De kracht van het ijsje is de eenvoud; ondanks vele trends is de Raket altijd hetzelfde gebleven. Op verzoek overigens: toen de receptuur in 2007 iets werd aangepast, eisten consumenten met succes om de oude vertrouwde Raket terug te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here