
Eerder kon je een berichtje lezen op goednieuws.com over de reis die stichting Rosangelankie naar Senegal heeft georganiseerd. Deze reis stond in het teken van het project van weeskinderen om een weeshuis te bouwen. Het was geen verrassing dat deze reis een groot succes bleek. We kregen de onderstaande reacties binnen bij onze redactie van enkele deelnemers van deze fantastische reis.
Reacties van reizigers over de dansreis Abené
met Afrikaanse dans en percussie in Senegal
van 27-12-2010 t/m 8-1-2011
Mw L. Emmink
Bedankt voor een hele fijne vakantie !! Ik heb genoten!
Mw. Vermeulen
Het was heerlijk om 10 dagen weg te zijn uit de stress van Nederland: even niet zelf autorijden in het drukke verkeer, geen TV, geen internet, geen post, geen krant, haast geen telefoon, lekker rustig.
Dat betekende niet dat het ook stil was in Senegal: je werd al wakker van de zang van talrijke vogels, verder was er de hele dag wel ergens het geluid van djembé’s te horen en chauffeurs van auto’s en busjes hadden hun radio voluit aanstaan.
Wat ik erg leuk vond was de mengeling van traditionele muziek,met alleen trommels en “moderne”muziek: van zuidamerikaans: samba, rumba, zelfs cha cha cha heb ik gehoord en ook hiphopmuziek. Op het festival,wat we een aantal keren ’s avonds hebben bezocht,gingen de muzikanten moeiteloos over van traditioneel naar allerlei mengvormen. Het publiek was dit duidelijk gewend en joelde met alles mee. De bevolking bestaat over het algemeen uit mooie mensen, rijzige, slanke mannen en vrouwen met mooie gezichten en fijne gelaatstrekken.
De vrouwen zien er prachtig uit gekleed in felgekleurde gewaden van prachtige stoffen en altijd houden ze genoeg stof over voor een bijpassende tulband.
Na een paar dagen kwam ik er achter dat er verschillende modellen zijn: een eenvoudige dracht en de bubu voor speciale gelegenheden. Ook mannen dragen een bubu. Mannen droegen ook veel kaftans, een soort hemd met lange mouwen gedragen op een broek. In een stoffenwinkel kregen we een van de eerste dagen uitleg over de verschillende stoffen: de legoos is een goedkope imitatie van wax, een duurdere stof. Ook waren er veel batikstoffen. Het is een mirakel dat al deze kleding, ook de spierwitte, zo smetteloos schoon blijft op de stoffige zandwegen.
Honger is er niet: iedereen heeft wel wat kippen, schapen of koeien die vrij rondlopen. Veel vruchten groeien in het wild: bananen, papaya’s, mango’s. De mangobomen zijn zo groot dat de inwoners van een heel dorp met z’n allen onder één boom zitten. Bij het eten zitten ze in een kring op de grond met een grote pan in het midden. Ze eten allemaal uit deze pan met lepels of met hun handen.
Verder overal bloemen, bougainvillea in alle kleuren en natuurlijk het heerlijke klimaat.
Een echt paradijs. Dansen en percussiespelen zit de Senegalezen in het bloed: er zijn veel griots (professionele spelers en dansers) die toeristen les geven en optreden op festivals. Kleine kinderen staan al precies in de maat te bewegen en te springen. Wij hadden iedere ochtend 2 uur dansles en hebben 3 dansen ingestudeerd.
Op de laatste avond hebben we deze uitgevoerd voor een enthousiast publiek. Ook hebben we een keer les gehad op het strand, op nieuwjaarsdag, een bijzondere belevenis, vooral omdat na afloop iedereen de zee indook, mannen en vrouwen door elkaar, wat in dit moslimland waarschijnlijk niet zo gebruikelijk is. Al met al: een heerlijke,relaxte tijd,een echte aanrader!
Mw J. Wielstra
Ik wil jou en Jean nog hartelijk bedanken voor de leuke reis en het aangename gezelschap. Jullie hebben heel erg je best gedaan om het ons naar de zin de maken. Het was een onvergetelijke ervaring en ik kijk er met plezier naar terug.
Ga mee met Rosangelankie
Wil je ook deelnemen aan een reis van Rosangelankie? Bezoek dan hun website voor meer informatie.
leuk hoor!