Rust doet Wonderen

0
53

Stress en vermoeidheid zijn de ergste vijand van een lichaam, we weten het wel maar houden we er ook rekening mee? In deze maatschappij is dat natuurlijk ook erg moeilijk, we werken, sporten, hebben ons sociale leven, voor iedereen zorgen en dan nog het huishouden wat je al zo vaak vooruit hebt geschoven. Het zijn dingen die erbij horen en gedaan moeten worden maar rusten hoort daar ook bij. En dan denk je misschien dat je door niks doen juist aankomt of dat je er lui van word en dat klopt ook als dat het enige is wat je de hele dag doet. Je moet er een balans in vinden. Want hoe vaak pas jij een rust moment toe?

Wanneer je thuis komt van een dag hard werken is je lichaam nog druk met het verwerken van jou dag. Je hersenen zijn druk bezig alle informatie een plekje te geven en je spieren zijn al je handelingen aan het afvoeren door je bloedstelsel. Maar hiervoor heeft je lichaam even een momentje nodig.

Neem Rust

Dus wanneer je thuis komt pak eerst een halfuurtje van rust en geef je lichaam de tijd eerst de dag te verwerken. En dan snap ik dat wanneer je een huis met jonge kinderen hebt of wanneer het laat is en je hebt honger het moeilijk is om een halfuur rust te pakken. Maar probeer het dan te combineren ga even zitten met het voorbereiden van het eten of met de kinderen zet de radio aan in plaats van de tv of bespreek even de dag met je kinderen. Dat maakt ook dat je je dag sneller verwerkt omdat je het voor jezelf al op een rijtje zet. Waarom wel radio en geen tv vraag je je nu misschien af? Dat is omdat muziek een rust gevende werking heeft terwijl door tv je hersenen weer worden geprikkeld en dus niet de kans krijgen om te verwerken.

Ook is het goed om na het eten minimaal een half uur tot een uur even na te zitten geef jezelf de tijd om je eten te verwerken. Je lichaam is niet gemaakt om actief te zijn na het eten. Dit omdat je bloed niet bij je verteringsstelsel en bewegingsstelsel tegelijkertijd volledig aanwezig kan zijn. Dat betekent dat wanneer je net gegeten hebt je verteringsstelsel volledig gebruik wilt maken van je bloed om zo goed mogelijk te werken dat kan dus alleen in rust omdat je bewegingsstelsel in rust minder bloed nodig heeft en het daardoor dus inzet baar is voor het verteringsstelsel. Door een goede vertering worden je voedingsstoffen ook beter verdeeld en word er minder opgeslagen omdat het de kans krijgt verwerkt te worden.

Gezonde Voeding

Wanneer je druk bent ben je ook geneigd makkelijk te eten en eerder te kiezen voor ongezond eten dan gezond eten. Het word ons dan ook makkelijk gemaakt doordat ongezond eten voor het grijpen ligt en vaak een korte bereidingstijd heeft. Maar op je lichaam heeft het niet het effect als dat het op je planning heeft. Dus plan je ontbijt, lunch en avondeten in zodat je tijd kunt maken om een gezonde maaltijd te maken en je ook de tijd hebt om het in rust op te eten en te verteren.

Is het je wel eens opgevallen dat wanneer je een middag of avond rustig op de bank zit niks te doen je veel vaker moet plassen als wanneer je druk bezig bent? Dit komt omdat je lichaam dan de kans krijgt om alle afvalstoffen in je lichaam af te voeren en uit het lichaam te geleiden. Deze afvalstoffen zorgde anders voor bijvoorbeeld spierpijn na het sporten of voor hoofdpijn na een drukke dag op kantoor. Wil je een nog beter effect drink dan tijdens dit rust moment een groot glas water.

Jezelf Reflecteren

Ook geeft rust je de kans om even stil te staan bij jezelf. In alle drukte vergeet je soms even waar je nou eigenlijk allemaal mee bezig bent. Het is goed om dat bijvoorbeeld voor dat je naar bed gaat even bij jezelf te reflecteren dat verminderd stress. Want stress komt wanneer je niet jezelf de rust gunt om stil te staan bij waarvoor je dit allemaal doet en wat je precies wilt. Het geeft je weer het besef waar je de energie vandaan kan halen om elke keer weer iets van je dag te maken!

Wanneer je deze rust momenten goed hebt ingevoerd in je dag merk je dit ook wanneer je naar bed gaat. Je hoofd is leeg en je lichaam is niet meer bezig met alles te verwerken. Je kunt nu ontspannen en in alle rust gaan slapen. Geen piekeren meer, maar je ogen sluiten en dromen. Je zal dan ook een stuk energieker wakker worden en de dag al gelijk goed beginnen.

Gezonde Groeten,

kim

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here