Home Goed Nieuws, Puur en Positief Sinterklaas blij met Eerlijke Chocoladeletters

Sinterklaas blij met Eerlijke Chocoladeletters

Sinterklaas blij met Eerlijke Chocoladeletters

Ongeveer een jaar geleden kon je op deze website lezen dat ‘ de groene sint’  zijn best deed om fair trade chocoladeletters in de Nederlandse schoentjes te krijgen. Nu, een jaar later blijkt de actie van de sint behoorlijk succesvol. Ruim 90 procent van alle letters is gemaakt van eerlijke chocolade!

Na een succesvolle actie vorig jaar tegen ‘foute’ chocoladeletters is de Groene Sint terug met het rapport ‘Pure Chocolade’. Belangrijkste conclusie is dat een jaar later bijna alle in Nederland verkochte chocoladeletters geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn van eerlijke en duurzame cacao. In 2009 lagen er in de Nederlandse winkels 3,5 miljoen eerlijke letters in de schappen. In 2010 is dat aantal gegroeid tot ruim 22 miljoen, op een totaal van 23 miljoen chocoladeletters. Een groei in een jaar van 15 naar 95 procent. Ook het percentage duurzame chocoladerepen en –tabletten verdubbelde tot 20 procent.

“Een fantastisch resultaat”, stelt Adrie Papma, directeur Bedrijfsvoering en Private Sector van Oxfam Novib. “Supermarkten en andere winkels hebben hun verantwoordelijkheid genomen en laten zien dat het anders kan. Hierdoor kunnen duizenden cacaoboeren niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun gezinnen een zelfstandig bestaan opbouwen.”

Het aandeel letters met het Fairtrade-keurmerk neemt toe van 3,5 naar 6,7 miljoen en dat met het UTZ Certified-keurmerk van 0 tot 6,4 miljoen (verrekend naar 100% UTZ). Alle bedrijven hebben hun huismerk letters verduurzaamd met (deels) duurzame cacao. Van de winkels maken Albert Heijn, Jamin en V&D de grootste sprongen. Die gaan met hun aanbod duurzame letters van bijna niets tot bijna 100 procent. Jumbo, Plus, Super de Boer en Lidl scoren bovengemiddeld. C1000 scoort net onder het gemiddelde. Kruidvat, Hema en Aldi komen voor 2010 op een aanbod van 30 procent duurzame letters.

Ook veel kleinere supermarkten bieden naast Verkade en De Heer letters ook huismerk Fairtrade letters aan. Zij boden in 2009 de meeste eerlijke chocoladeletters aan met 40% en komen nu op 73%. Droste biedt in 2010 veel minder letters aan dan in 2009. Dit zijn de enige niet-duurzame letters in Nederland. Ook het percentage duurzame chocoladerepen en –tabletten verdubbelde tot 20 procent. In het rapport ‘Pure Chocolade’ wordt verder een uitgebreid beeld van de cacao keten geschetst, van de cacaoboeren in Ivoorkust tot de buurtsuper.

Eind 2009 vroeg de Groene Sint aandacht voor de leefomstandigheden van cacaoboeren in Afrika. Hij wees erop dat veel chocolade die in Nederland wordt verkocht, is gemaakt van cacao die niet onder verantwoorde omstandigheden wordt geproduceerd. Bij zeven winkelketens lagen geen of weinig eerlijke chocoladeletters in de schappen. De Groene Sint kon aan het eind van dat jaar tevreden naar huis. De supermarkten, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, beloofden om uiterlijk in 2012 enkel nog eerlijke chocoladeletters te verkopen. De campagne hielp ook een gedenkwaardig politiek moment te creëren. In maart 2010 ondertekende een brede groep chocoladefabrikanten, supermarkten, andere bedrijven en maatschappelijke organisaties onder leiding van oud-minister Verburg van Landbouw de intentieverklaring voor duurzame cacao. Daarin spraken ze af dat in 2015 de helft van alle in Nederland gebruikte cacao duurzaam geproduceerd zal zijn en in 2025 zelfs alle cacao. Met deze afspraak loopt Nederland voorop in de wereld.

over Oxfam Novib

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere ‘ambassadeurs van het zelfdoen’.

* Download het rapport ‘Pure Chocolade’.
* Voor meer informatie kijk ook op: www.groenesint.nl

bron: oxvam novib

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here