Home Goed Nieuws, Puur en Positief Sinterklaas Variaties Volwassenen

Sinterklaas Variaties Volwassenen

Sinterklaas Variaties Volwassenen

Kerst en oud & nieuw viert iedereen op z’n eigen manier, thuis op de bank of vol glamour op een spetterend feest. Maar vraag een Nederlander naar zijn Sinterklaasviering en jong en oud blijkt vast te houden aan traditie: met lootjes en cadeautjes in huiselijke kring, compleet met gedicht en voorzien van de traditionele Sinterklaashappen. Om het toch nét even wat spannender te maken verzamelden we vier variaties.

Dobbelspel
De meest voorkomende variatie op het traditionele lootjes trekken is waarschijnlijk het dobbelspel. Vooral onder vriendenclubjes is dit een populair spel. Het gaat zo: elke deelnemer brengt een gelijk aantal cadeautjes in. Spreek van tevoren de voorwaarden af, bijvoorbeeld vijf cadeautjes met elk een waarde van een paar euro. De ingepakte cadeautje worden op de avond zelf bij elkaar gelegd en daar wordt om gedobbeld. Het leukste is om meerdere cijfers een betekenis te geven. Voorbeeldje: bij zes mag je zelf een cadeautje pakken (en uitpakken natuurlijk) maar gooi je een één, dan mag je linkerbuurman een pakje uitzoeken. En bij drie krijg je een opdracht. Deze zijn van tevoren op kaartjes gezet en kunnen variëren van ‘pak een cadeautje weg bij degene die tegenover je zit’ tot ‘iedereen schuift een plaats op met achterlating van zijn cadeautjes’. Gebruik je fantasie, want juist de opdrachten maken het spel. Je kunt natuurlijk ook opdrachten bedenken als ‘geef iedereen wat te drinken’. Dat is het leuke, de voorwaarden van dit spel bepaal je lekker zelf. En heel vreemd: alle cadeautjes kosten bijna niks en het meeste is rommel, maar er zitten er altijd een paar bij waar iedereen héél hebberig van wordt.

Speurtocht

Een speurtocht wordt vooral gedaan in gezinnen waar de kinderen al wat ouder zijn en waar niet iedereen zin, tijd of talent heeft om een surprise te maken. Om het toch in Sinterklaasstijl te houden, moeten de opdrachten wel op rijm staan. Je kunt dit spel doen met één groot cadeau en heel veel aanwijzingen of met meerdere cadeautjes met een enkele aanwijzing. De deelnemers verstoppen hun cadeautjes al één of twee dagen van tevoren (als je allemaal een uurtje van tevoren in hetzelfde huis je cadeautjes nog moet verstoppen kom je elkaar geheid op dezelfde plekken tegen) en zetten dan zelf een speurtocht uit. Elke aanwijzing (op rijm!)
leidt naar een andere plek met wéér een aanwijzing en tenslotte naar het cadeautje. Het ligt natuurlijk aan jezelf hoe groot je de aanwijzingen maakt, twee regels of elke keer een complete dichtbundel, maar ook daar kun je afspraken over maken. Zorg er alleen wel voor dat de opdracht ook nog leuk en uitvoerbaar zijn: voor wat geestelijke bagage, zoek maar in de garage kost de zoeker in de gemiddelde volgestouwde gezinsgarage waarschijnlijk de hele avond én z’n spelplezier. Ter verhoging van de feestvreugde is het wel zo leuk dat de rest van de aanwezigen meelopen tijdens een speurtocht.

Bakken
Voor de kookgekken onder ons is de Culinaire Sinterklaasavond een leuke variant. Deze viering vindt z’n oorsprong in een buitenlands verblijf. Annemiek (29) zat enkele jaren geleden tijdens Sinterklaas voor een stage in Azië. “De expats daar vierden Sinterklaas met elkaar, maar pepernoten en marsepein koop je daar natuurlijk niet even in de supermarkt. Toen is het idee geboren om iedereen zelf iets te laten maken. Je moet dan natuurlijk wel zorgen dat je op tijd de juiste ingrediënten in huis hebt, maar in Nederland zelf is dat geen probleem. En alles is te maken: banketletters, pepernoten, schuimpjes, taai-taai, het meeste is makkelijker dan je denkt.”
Het leuke is om je baksel een eigen vorm mee te geven. Vooral met marsepein kun je natuurlijk helemaal los gaan, maar ook pepernoten hoeven niet perse rond te zijn.
En ook mislukte baksels gaan mee. Annemiek: “Dat is juist grappig, we proeven alles van elkaar en wisselen tips en bakervaringen uit. Omdat we dit maar één keer paar jaar doen, is iedereen elke keer toch weer enthousiast. En om het compleet te maken, trekken we toch een lootje en kopen we een klein cadeautje. Meestal keukenbenodigdheden, haha.”
Recepten vind je onder andere op:

sinterklaasrecepten.nl
sinterklaasrecepten.com
wereldsint.nl/volw/recepten

Goede Doel
En dan hebben we nog een variant voor degenen die de hele Sinterklaas eigenlijk maar een commerciële uitwas van de consumptiemaatschappij vinden, of gewoon diegenen die van verwende ellende niet meer weten wat ze op hun lootje moeten zetten: een Goede Doelenavond. Het leukst, want meest doeltreffend, als je met veel bent, en vooral heel geschikt om met collega’s te vieren. De voorwaarden zijn simpel en elke variant is toegestaan: er wordt een goed doel bepaald, bijvoorbeeld door iemand een lootje te laten trekken uit een pot met verschillende goede doelen. Voor het gekozen doel, bijvoorbeeld een kindertehuis in Roemenië, neemt iedereen zelf een cadeautje mee. Daar mag je deze keer natuurlijk zoveel aan besteden als je zelf wilt, want de arme weesjes in Roemenië zijn dit keer de gelukkige ontvanger. Pak het in en leg het op het heerlijk avondje bij elkaar. Iedereen mag dan om de beurt een pakje pakken en uitpakken. Zo heb je toch een gezellige pakjesavond en iedereen is na afloop tevreden, vooral over zichzelf. De viering kun je verder natuurlijk opleuken met lekkere Sinterklaashapjes en -drankjes, door iedereen wat mee te laten nemen.

preek wel van tevoren even af wie de cadeautjes aflevert op het juiste adres.

bron: Monique Sterker, Spits

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here