Spreek je uit, waar ben je voor?

0
413

Positieve actie op de eerste werkdag van het voorjaar: neem jezelf voor om vandaag, maandag 23 maart alleen maar VOOR te zijn. Bij alles wat je denkt, zegt en doet. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. En inspireer ook je omgeving. Is iemand ergens tegen? Vraag dan: “En waar ben jij VOOR?” Op die manier neem je ook bezwaarmakers, cynici en tegenstemmers mee, want ook zij zijn vast wel ergens VOOR. Of ze vallen stil.

Positief denken zorgt voor een open mind, denken in mogelijkheden, kansen zien voor ontwikkeling. Vooruitgang is gebaat bij optimisme en positiviteit. Natuurlijk, bezwaren opperen kan nuttig zijn. Risico’s moeten in kaart gebracht. Maar altijd op een constructieve manier. Ook dan kun je VOOR zijn in plaats van TEGEN. Pessimisme kan zelfs nuttig zijn. Onderzoek leert dat pessimisten langer leven dan optimisten. (‘Ik was er al bang voor,’ denkt de ras-pessimist nu?).

De pessimist is beter in het inschatten van risico’s, terwijl een optimist eerder een potentieel gevaar over het hoofd ziet. Defensief pessimisme is productief, is te lezen in het boek The Positive Power of Negative thinking, gebaseerd op grondig onderzoek. In een ander psychologisch onderzoek wordt de term ‘mental contrasting’ gebruikt: het vermogen om ook obstakels te zien om de juiste uitdagingen aan te gaan en tijdverspilling te vermijden.   Belangrijkste is dat optimisten en pessimisten ver kunnen komen als ze samenwerken.  Hoe is de mens ooit gaan vliegen? Dankzij een enorme berg optimisme. Waarom is burgerluchtvaart echt van de grond gekomen? Omdat er pessimisten constructief meewerken aan de veiligheid van vliegtuigen.

Veel grote projecten beginnen met optimisme. Menig bouwwerk, brug, dijk of wolkenkrabber moet wel door een optimist in gang gezet zijn. Tegelijk is het goed dat iemand met oog voor risico’s zich bemoeit met de afronding. Als alles maar in een constructieve sfeer verloopt waarin mensen in de basis niet tegen zijn, maar VOOR.   Aanvullen. Meedenken. Verder bouwen. Maak de wereld positiever, begin bij jezelf. VOOR zijn – het werkt aanstekelijk. En het is belangrijk. Want met mensen die VOOR zijn, komen we verder. Daarom nodigt VOOR iedereen uit om op 23 maart, de eerste werkdag van het voorjaar, de hele dag alleen maar VOOR te zijn.

Meer columns over het belang van positiviteit voor groei vind je hier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here