Home Goed Nieuws, Puur en Positief Stoppen met roken wordt makkie

Stoppen met roken wordt makkie

Stoppen met roken wordt makkie

De universiteit van Maastricht is bijna klaar met een vaccin dat rokers van hun tabaksverslaving afhelpt.

Nadat eerder al testen op dieren uitwezen dat het vaccin NicVax het nicotinegehalte in de hersenen sterk doet dalen, werd het middel nu ook met succes getest bij 30 proefpersonen. Volgens de eerste resultaten heeft het vaccin geen bijwerkingen.

NicVax lijkt veilig en dus mag de Nederlandse antirookexpert Onno Van Schayk het onderzoek naar de juiste dosering van het vaccin verderzetten. De definitieve resultaten worden al dit najaar bekendgemaakt.
Onno Van Schayck, dé Nederlandse antirookexpert, is hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij leidt het onderzoek naar het antirookvaccin NicVax, een middel dat verstokte rokers van hun ongezonde gewoonte moet afhelpen.

Het instituut Caphri van de Maastrichtse universiteit test de veiligheid van het medicijn op verzoek van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Nabi.

Het middel, dat met een injectie wordt toegediend, brengt het afweermechanisme van het lichaam tegen de nicotine in werking. Door nicotine komen normaal gesproken in de hersenen stoffen vrij, zoals dopamine, die voor de verslavende ‘rookkick’ zorgen. NicVax stimuleert het immuunsysteem om antilichamen aan te maken die nicotine aan zich kunnen binden. Dit zou de verslavende stof verhinderen om de hersenen binnen te dringen, waardoor het gevoel van ‘hunkering’ wegebt.

Nabi heeft het middel al uitgebreid getest op dieren. Hieruit bleek dat het nicotinegehalte in de hersenen sterk daalde en onder meer de door roken veroorzaakte hoge bloeddruk verlaagde. Het bedrijf begon vorig jaar met het testen op mensen.

De eerste ‘menselijke’ proeven zijn nu achter de rug. Vooralsnog lijken de bijwerkingen erg mee te vallen. En dus kan het onderzoek voortgezet worden. De volgende fase spitst zich toe op de dosering van het medicijn. Opnieuw werken we met 30 proefpersonen uit de regio Maastricht’, aldus Van Schayck. Meer wil de professor voorlopig niet kwijt, want ‘de definitieve resultaten maken we pas dit najaar bekend op een internationaal congres.’

Volgens Van Schayck vergt de strijd tegen de sigaret nieuwe, revolutionaire middelen. ‘De laatste jaren hebben hebben we, zowel in Nederland als in België, nauwelijks een afname van het aantal rokers kunnen vaststellen. Zo’n 30 procent van de bevolking rookt nog altijd. De overheid heeft de jongste jaren miljoenen euro’s gepompt in de strijd tegen tabak, maar al die maatregelen hebben weinig opgeleverd.’In juni brengen we daarover verslag uit, maar we kunnen nu al zeggen dat de resultaten teleurstellend zijn.’ De antirookexpert loopt niet hoog op met de waarschuwingen op sigarettenpakjes.

‘Ik geloof niet dat ze jongelui afschrikken. Longkanker of hart- en vaatziekten liggen voor hen te ver af. Met die aandoeningen ben je niet bezig als je 16 bent.’ Beter is om scholieren op de uiterlijke gevolgen van roken te wijzen, vindt de professor.
‘Je moet zeggen dat je van roken uit je mond gaat stinken en dat je er gele tanden van krijgt.’
Ook pleit de prof voor meer en ruimer onderzoek naar rookstopmiddelen.’Dan heb ik het niet enkel over een antirookvaccin, maar bijvoorbeeld ook over de pil ‘Rimonabant’ uit Canada.’

bron: vetvrij.com

2 REACTIES

 1. Via bekenden heb ik vernomen van dit onderzoek en een van hen heeft zich zelfs opgegeven om mee te doen.

  Graag had ik vernomen of het nog mogelijk is om mij ook voor dit onderzoek op te geven.

  Ik ben al 33 jaar nonstop een hysterische roker, heb eigenlijk ook altijd aan sport gedaan maar altijd weer moeten afhaken door het roken.

  Ik ben 45 jaar en zie niet hoe ik kan stoppen terwijl nu toch de tijd meer dan rijp is…

  Ik hoop op antwoord.

  Met vriendelijke groet, Kasper

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here