Vitamine B12 , ook wel cobalamine of extrinsieke factor genoemd, is een in wateroplosbare vitamine. Het is 1 van de acht vitaminen die vitamine B – complex vormen. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later kwam men tot de ontdekking dat vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines bestaat. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel.
Hoe ontstaat een vitamine B12 tekort?
De meest voorkomende oorzaak van een vitamine B12 tekort is een verstoorde opname in het maagdarmkanaal. Personen die voor langere periodes geen dierlijk voedsel consumeren, zoals vegetariërs en veganisten, kunnen een vitamine B12-tekort ontwikkelen. Het kan soms jaren duren voordat de verschijnselen van dit tekort merkbaar zijn.
Hier de belangrijkste tekenen van een tekort aan vitamine B12
- Vermoeidheid
- Depressie
- Bloedarmoede
- Ademnood
- Angina pectoris
- Gebrek aan eetlust
- Huidletsels
- Lage bloeddruk
- Gevoelloosheid en tintelingen
- Concentratieproblemen
- Hypothyreoïdie
- Onvruchtbaarheid
Tips om vitamine B12-tekort aan te pakken
Denk je dat je een tekort hebt aan vitamine B12? Laat de huisarts een bloedonderzoek doen om dit te bevestigen. Om een tekort te corrigeren kan je het volgende doen:
- Eet voedingsitems met veel vitamine B12, zoals vis, schelpdieren, vlees (vooral lever), eieren, melk en melkproducten.
- Eet voedingsitems die zijn verrijkt met vitamine B12, zoals ontbijtgranen, sojaproducten, proteïne-repen en voedingsgist.