Home Goed Nieuws, Puur en Positief voor goed nieuws naar de waarzegger

voor goed nieuws naar de waarzegger

voor goed nieuws naar de waarzegger

Op de patio van een ruim huis in Teheran zit Mahtab met een koran op haar schoot in een koffiekopje te staren.

,,Er komen betere tijden. Na wat problemen komt je leven zeker in rustiger vaarwater,’’ zegt ze en kijkt haar klant doordringend aan.

In Iran, met zijn talloze beperkingen, een erbarmelijke economische situatie en spanningen met de VS, zijn waarzeggers in trek. Koffiedik kijken, tarotkaarten leggen, astrologie en de toekomst voorspellen aan de hand van de koran zijn razend populair.

,,Rijk, arm, jong, oud: iedereen doet eraan mee,’’ vertelt een Iraanse journaliste die er onderzoek naar doet. Omdat waarzeggerij ten strengste is verboden, wil ze haar naam liever niet geven.

,,Constant wordt er gedreigd dat waarzeggers worden opgepakt. Dat gebeurt ook geregeld, want het gaat in tegen de islamitische moraal. Niemand anders dan God mag iets over de toekomst zeggen,’’ legt ze uit.

In Iraanse kranten wordt waarzeggerij als ‘groot probleem’ omschreven. De politie zou het fenomeen hard willen aanpakken. Je vindt de beoefenaars dan ook niet in het telefoonboek. ,,Vorige week kreeg ik een papiertje in de bus met een plaatje van een koffiekopje. Reclame voor een waarzegster,’’ zegt een studente, die meteen een afspraak maakte.

,,Mensen gaan naar de waarzegger als therapie. We willen graag goed nieuws horen, want dat kun je in deze samenleving nergens vinden,’’ zegt de journaliste. ,,Vooral de koran is populair. Je doet een wens en het medium interpreteert deze wens aan de hand van de koran. Oosterlingen zijn hiervoor nou eenmaal gevoelig. Het zit in onze cultuur. Natuurlijk, er zijn veel charlatans, maar sommigen zijn erg goed.’’

Bij Mahtab op de patio is het een drukte van belang. Ze heeft op een avond wel zeven klanten. Voor vijf euro is ze bijna een uur bezig.

Een enthousiaste klant komt naar buiten: ,,Ik heb gevraagd naar de situatie in het land, maar vooral ook naar mijn eigen geluk. De uitslag was goed,’’ zegt de jonge vrouw met een hippe hoofddoek. ,,Het maakt me ontspannen en vredig. Ik geloof heilig in de koran; de koran liegt nooit.’’

1 REACTIE

  1. mijn vraag is zou u weten of ik inverwachting ben en denk u niet dat ik zwanger ben hoelang zou dat nog duren alvast bedank

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here