Vriendschap is goed voor geluk

0
171

Als je tien mensen tot je goede vrienden kan rekenen, maakt dat je gelukkig, blijkt uit onderzoek. Mensen met vijf vrienden of minder hebben meer kans om ongelukkig te zijn.vriendschap

Professor Richard Tunney ondervroeg meer dan 1.700 mensen over de tevredenheid over hun leven en hun aantal vrienden. Daaruit blijkt dat degenen met vijf vrienden of minder slechts 40 procent kans hebben om gelukkig te zijn. Vanaf tien vrienden stijgt je kans op geluk. De meest gelukkige mensen zijn die met veel heel vrienden: bij vrouwen ligt dat getal op 33, bij mannen is dat 49.

“Mensen die heel tevreden waren over hun leven, hadden twee keer zoveel vrienden dan ongelukkige personen. Vrouwen hebben minder vrienden dan mannen maar hun vriendschappen zijn wel hechter. Ook blijkt dat jeugdvrienden je niet gelukkiger maken dan mensen waarmee je pas later bevriend raakte”, aldus Tunney.

Het onderzoek bewees ook dat tevreden mensen regelmatig nieuwe vrienden maken. Het is nog niet duidelijk of vrienden ons gelukkig maken of dat we vrienden maken omdat we gelukkig zijn. Maar de onderzoekers zeggen wel dat het duidelijk is dat we onze vriendschappen goed moeten onderhouden. Psycholoog Richard Tunney: “Actief werken aan vriendschappen zoals dat je dat bij een huwelijk doet, is een vereiste van geluk.”

Winnaars van het grote lot daarentegen, hebben een andere kijk op het leven. Ze blijken gelukkiger dan anderen te zijn ondanks dat ze veel tijd doorbrengen met slechts een kleine groep oude vrienden. Dit kan komen omdat ze enkel mensen vertrouwen die ze al langer kennen. Maar het kan ook zijn dat de financiƫle zekerheid hen toelaat meer tijd te spenderen met degenen die het belangrijkst zijn voor hen.

bron: hln.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here