Vrolijk door Bloemen

0
130

Snijbloemen hebben een positieve invloed op de gemoedstoestand van consumenten, zo hebben Wageningse onderzoekers vastgesteld. In de zogenaamde ‘mood rooms’ van Wageningen UR hebben proefpersonen laten zien dat bloemen bewust en onbewust een gunstige invloed hebben op hun stemming. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw.

Om het effect van snijbloemen op de gemoedstoestand van de mens te onderzoeken werden 62 proefpersonen in de testruimten het Wageningse Centrum voor Innovatieve Consumentenstudies gevraagd. Die ‘mood rooms’ zijn telkens identieke kamers met identieke aankleding. De aan- of afwezigheid van snijbloemen was de enige variabele. De deelnemers werden uitgenodigd om gezichten te beoordelen op een aantal kenmerken, een wetenschappelijke techniek waarbij mensen hun eigen gemoedstemming onbewust projecteren op de te beoordelen personen.

In aanwezigheid van bloemen blijken de proefpersonen op papier afgebeelde personen gemiddeld gunstiger te beoordelen in positieve eigenschappen als aardig, ondernemend, betrouwbaar, warm, vrolijk en open. Bovendien oordelen zij positiever over de aanwezigheid van min of meer negatieve eigenschappen als arrogant, gespannen, eenzelvig, verlegen, achterdochtig en neerslachtig.

De onderzoekers concluderen dat bloemen een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand van mensen. Mensen voelen zich plezieriger en denken positiever in een ruimte met een bloemetje op tafel, De invloed van bloemen uit zich enerzijds onbewust in het gedrag en in de wijze waarop men anderen in zijn omgeving ervaart, anderzijds bewust in de gerapporteerde beleving van bloemen. Het belang dat aan bloemen wordt gehecht verschilt tussen mensen en verschilt per situatie waarin men zich bevindt of waarin men zich voorstelt te zijn. Zo beoordelen de proefpersonen bloemen in een commerciële setting als een kwaliteitsindicator. Ze kijken dan niet alleen naar de aanwezigheid van bloemen maar ook naar de kwaliteit ervan en de zorg die er aan besteed is. In een vriendschappelijke omgeving is dit minder van belang.

Bloemen met een geur krijgen een positieve waardering, al kan een sterke geur ook zorgen voor een bepaalde mate van afkeer van snijbloemen. Waar deze ‘geurgrenzen’ liggen is nog onduidelijk.

bron: wageningenuniversiteit.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here