Home Goed Nieuws, Puur en Positief Vrolijk van Citaten

Vrolijk van Citaten

Vrolijk van Citaten

‘Goeiemoggel’, ‘Reeds!’, ‘Stom hè? Ik vind het gewoon lekker.’ Zulke catchphrases, oftewel citaten uit reclames, films of tv-series, zijn razend populair bij iedereen. Dat schrijft Peter-Arno Coppen, Onze Taal-redacteur en taalkundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Uit een peiling onder Onze Taal-lezers blijkt dat vooral catchphrases uit Jiskefet en Van Kooten en De Bie veel gebruikt worden, met als favoriete uitspraken: ‘Goeiesmorgens’, ‘Toedeledoki’ en ‘Jemig de pemig’.

Volgens Coppen zorgt de catchphrase voor een vrolijke stemming: “Wie met een zware stem bij het weggaan ‘I’ll be back’ zegt (als Arnold Schwarzenegger in The Terminator), verlaat een vertrouwd gezelschap waar een uitstekende sfeer heerst.” Maar bovenal laat de catchphrases-gebruiker merken bij een groep te horen. Coppen: “Als je ergens binnenkomt met een joviaal ‘Hallo boppers!’ (Paul de Leeuw als Bob de Rooij), dan zeg je daarmee: ‘Wij hebben dezelfde culturele voorkeuren en interesses. Wij staan op goede voet met elkaar.'” Ook kan de catchphrase helpen een boodschap te verzachten. Een verzoek als ‘Hou eens even vast’ klinkt al snel vriendelijker als je ervan maakt: ‘Hou eens even vast, Mamaloe’ (uit Pipo de Clown).

Wel is het belangrijk de goede catchphrase te kiezen. Wat in de ene groep populair is, kan in de andere groep de plank volledig misslaan. “Met ‘Goeiesmorgens’ hoef je op de meeste scholen niet meer aan te komen, en ook een begroeting als ‘Hee Sjakie, ouwe rukker!’ (uit Flodder) wordt niet in alle kringen op prijs gesteld. De grens tussen een goed geplaatste catchphrase en oubolligheid is in veel gevallen moeilijk te bepalen“, aldus Coppen.

bron: fok.nl

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here