We staan aan de rand van een voedselrevolutie

0
50

Volgens Matthijs Schouten staan we aan de rand van een voedselrevolutie. Dit voorspelde de milieufilosoof tijdens een debat rond landbouw en voedsel. “Nog drie jaar en we zijn er!”

Volgens Schouten neemt het aantal ethische en ecologische voedselprojecten in rap tempo toe. Dit ziet hij als een belangrijk teken dat we aan de vooravond staan van een grote revolutie voor wat betreft onze voeding.

Vele kleine veranderingen maken een grote revolutie

Men wordt steeds bewuster van de schade die onze huidige manier van voedsel productie aan de milieu toebrengt. Deze bewustwording heeft een flinke toename aan kleinschalige duurzame voedselinitiatieven als gevolg. Dit ziet Schouten als een teken van een opkomende omwenteling. Vele kleine veranderingen maken een grote revolutie. “Gedragspsychologen geven aan dat een maatschappij kantelt als 30% van de mensen anders is gaan kijken. Vijf jaar geleden zaten we aan 15% andersdenkenden, nu op 20 of 25%. Nog drie jaar en we zijn er!”

Matthijs heeft natuurlijk tegenstanders. Op het debat zelf gaf een van de deelnemers, Lisanne Buik, te kennen dat het meer oogt dat we in een vicieuze cirkel zitten. “Zeven jaar geleden waren we hier ook. Wat is er nieuw? Ik heb de indruk dat we met z’n allen in cirkeltjes aan het rondrennen zijn.”

Meer inzicht in de sociale en ecologische kosten

Zoals het nu staat brengt onze voedselproductie heel wat schade aan de biodiversiteit. Schouten wilt meer transparantie over de sociale en ecologische kosten die hieruit voortvloeien. “We betalen ze nu toch al! Via belastingen betalen wij de kosten voor landschapsherstel en uitkeringen voor boeren die failliet gaan,” aldus de milieufilosoof. Hij wilt dat deze kosten zichtbaar worden gemaakt in de prijzen die men neertelt voor etenswaren. Op zo een manier wordt de consument bewuster van de daadwerkelijke kosten die aan onze voedingsmiddelen zijn gekoppeld.

Hij ziet dit al gebeuren in enkele kleine initiatieven die, volgens hem, de eerste stap zijn richting fundamentele veranderingen in de branche. Het ziet er allemaal veelbelovend uit en de komende 3 tot 5 jaar zullen beslissend zijn voor de voorspelde revolutie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here