Home Gezondheid Zonneallergie Behandelen

Zonneallergie Behandelen

Zonneallergie Behandelen

Zonneallergie is een heftige reactie van je lichaam op zonlicht of licht van een zonnebank. Er is dus sprake van een “buitengewone” huidreactie na een “normale” blootstelling aan zonlicht. De buitengewone reactie kan zich uitten in vlekken, bultjes, jeuk en/of huidirritatie. Na een paar dagen is dat meestal weer over. Hierbij enkele oorzaken & oplossingen bij zonneallergie.

Polymorfe licht-eruptie (PMLE)

Een andere benaming voor zonneallergie is polymorfe licht-eruptie (PMLE). Over het algemeen komt deze aandoening voor bij mensen met een lichte huidskleur en dan evenveel bij mannen als bij vrouwen. En de zon is dan niet de enige lichtbron waarmee je moet oppassen. Het licht van een zonnebank, gloeilamp of tl-buis kan ook een allergische reactie veroorzaken.

Zonneallergie behandelen

Gelukkig zijn er middeltjes en medicijnen om je klachten te verlichten. Hieronder vind je enkele:

Vermijd de zon

De zon vermijden is de beste oplossing bij een zonneallergie. Voorkomen is altijd beter dan genezen. In dit geval gaat dat, vooral in de zomerperiode, niet zo gemakkelijk. Probeer in de heetste uren van de dag juist de zon te vermijden. Dit zijn de uren tussen 11.00 uur en 15.00 uur, dan is de UV-straling zeer sterk. Blijf dan uit de zon of loop met een paraplu.

Gebruik zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème kan allergische reacties door zonlicht helpen voorkomen. Gebruik minimaal factor 25. Deze smeersels helpen goed tegen UVB-stralen.

Kleding tegen de zon

Kleding dat je lichaam goed bedekt biedt goede bescherming tegen de zon. Lange rokken of broeken van dun katoen of linnen zijn goede opties. Daarnaast zijn t-shirts en overhemden met lange mouwen ook goed.

Malaria-medicatie

Malaria-medicatie wordt sinds kort ingezet als een middel tegen zonneallergie en lichtovergevoeligheid. Het is dezelfde malaria-medicatie die vroeger werd gebruikt bij malaria-besmetting. Inmiddels wordt het toegediend bij bepaalde huidaandoeningen en huidklachten, waaronder zonneallergie.

Andere medicaties en pillen

Naast de malaria-medicatie kunnen bruiningscapsules of pillen in enkele gevallen zonneallergie voorkomen. Magnesiumsupplementen hebben dezelfde werking.

Gewenning

Bij lichte vormen van zonneallergie is gewenning een effectieve manier van behandeling. In het voorjaar kan je langzaam en geleidelijk aan je lichaam laten wennen aan het zonlicht. Ga steeds een beetje langer in de zon. Wees wel voorzichtig en gebruik zonnebrandmiddelen om je huid te beschermen.

UVB-therapie

Bij ernstige gevallen van zonneallergie kan je UVB-therapie proberen. Deze therapie kan je thuis of in het ziekenhuis laten doen. Je krijgt elk voorjaar een aantal weken lang twee- tot driemaal per week kunstlicht op je huid.

PUVA-therapie

PUVA-therapie komt veel overeen met UVB-therapie. Echter moet je hierbij een à twee uur voor iedere bestraling bepaalde medicijnen innemen: psoralenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here